Volumul Constantin Brancusi de Sanda Miller, publicat de editura britanica Reaktion Books va fi lansat joi, 25 martie la Londra. Cartea propune o perspectiva inedita asupra marelui artist, detaliind calatoria sa din Hobita pana in inima boemei pariziene, prieteniile, relatia cu oamenii care i-au marcat viata, cu galeristii, colectionarii si admiratorii care il vizitau in atelierul din Montparnasse.

Biografia lui Brancusi a ramas putin cunoscuta pana in 1986, cand Alexandre Istrati si Natalia Dumitresco au publicat o mica selectie din arhiva sa de scrisori. In 2003, cu prilejul retrospectivei artistului, Centrul Pompidou a publicat in premiera un catalog cu corespondenta sa personala. Autoarea Sanda Miller a folosit aceste resurse in cartea sa pentru a dezvalui aspecte nestiute din viata si creatia lui Brancusi.

Potrivit ICR Londra, volumul este publicat in seria Critical lives de la Reaktion Books, alaturi de biografii celebre precum Pablo Picasso, Salvador Dali, Franz Kafka sau Edgar Allan Poe. Textul este ilustrat cu fotografii alb-negru de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20 din Hobita, Craiova, Academia de arta din Bucuresti, atelierul artistului din Paris, Ansamblul de la Targu Jiu sau Brancusi alaturi de prieteni si colectionari – provenind din colectii publice precum Centrul Georges Pompidou din Paris sau Tate Modern din Londra si colectii private precum cea a lui Mihai Oroveanu, director al Muzeului National de Arta Contemporana, care va fi prezent la eveniment.

Lansarea, organizata de ICR Londra, va fi insotita de un concert de pian cu piese de Erik Satie, sustinut de Lady Rose Cholmondeley, presedinta Societatii Chopin din Marea Britanie.

Autoarea Sanda Miller este istoric de arta si preda un curs de Design, arta si societate la Universitatea Southampton Solent. A mai publicat volumele Constantin Brancusi: A Survey of His Work si The Dark Night of the Soul: Ana Maria Pacheco.

Evenimentul face parte din programul ICR de promovare a creatiei lui Brancusi in Marea Britanie, care in 2009 a inclus expozitia Constantin Brancusi fotograf, cu 30 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist; piesa de teatru experimental Maiastra, Please Sing ! inspirata din viata sculptorului, conceputa de artistii englezi boyleANDshaw si proiectia filmului documentar Brancusi de Cornel Mihalache.

In 2010, ICR Londra colaboreaza cu Muzeul Tate din Liverpool pentru expozitia Afro Modern: Journeys through the Black Atlantic, pentru a prezenta sculptura in lemn Cap de copil (1919 - 1923) si fotografiile Negresa blonda (1926), Vedere din atelier (dupa 1930) si Portretul lui Nancy Cunard (1925-1927) de Constantin Brancusi.