Artisti din sapte tari europene participa la proiectul European literature goes Turkey - Turkish literature goes Europe, finantat de UE, in 14 orase turcesti. Saptamana trecuta, la Izmir, Romania a fost reprezentata de Dumitru Tepeneag care a citit din operele sale, iar in aceasta saptamana trupa Mahala Rai Banda formata din lautari din Clejani si Zece Prajini va concerta la Bursa.

In cadrul proiectului European literature goes Turkey - Turkish literature goes Europe, condus de catre Institutul Goethe-Istanbul si la care ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul este partener, sunt organizate si concerte cu artisti din tarile europene participante la proiect (Germania, Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Slovenia si Elvetia), in 14 din cele 24 de orase turcesti aflate pe traseul „caravanei literare” (un autobuz-biblioteca).

Dupa ce saptamana trecuta Dumitru Tepeneag (Romania), alaturi de Tanja Dückers (Germania) si Perikles Monioudis (Elvetia) au citit fragmente din operele lor la Izmir, de data aceasta, in saptamana care incepe la 22 martie, vor fi prezentati la Bursa scriitorii Daniel Glautter (Austria) si Peter Stamm (Elvetia), care vor avea lecturi in biblioteci, licee, universitati si la Teatrul de stat din oras. De asemenea, va fi vernisata expozitia fotografica Fetele Turciei, realizata de artistul german Dieter Sauter. Saptamana se incheie cu concertul extraordinar al fanfarei Mahala Rai Banda (Romania), in seara zilei de 26 martie, informeaza ICR Istambul.

Aflata pentru prima data in Turcia, trupa Mahala Rai Banda este formata din artisti care provin din cele doua localitati-surse ale muzicii lautaresti, Clejani si Zece Prajini. Creata de Aurel Ionita, formatia are deja in palmares numeroase concerte internationale. Ultimul album, Ghetto Blasters (Asphalt Tango Records, 2009) este un amestec de traditii muzicale romanesti, pop oriental, rumba catalana si reggae,- transmite ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.