Scenaristul si teoreticianul Dumitru Carabat, fondatorul scolii romanesti de scenaristica, este cineastul distins in 2010 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate. Cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo incepe la data de 29 martie si va avea loc la Palatul Parlamentului – Sala Unirii. Scenaristul, profesorul si teoreticianul Dumitru Carabat este rasplatit cu Premiul pentru Intreaga Activitate la aceasta editie, ca o recunoastere a carierei sale in spatele marelui ecran si la catedra.

Nascut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabat a debutat in filmul de lung metraj la 27 de ani, semnand scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, a fost rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun Scenariu la Festivalul de la Cannes in 1963 pentru scenariul filmului Codin (r. Henri Colpi, Franta-Romania); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, editia 1976, pentru Zidul (r. Constantin Vaeni), si a primit doua premii ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN), pentru Vulcanul Stins (r. Mircea George Cornea, 1987) si Cantec in zori (r. Dinu Tanase, 1988).

Dumitru Carabat este fondatorul scolii romanesti de scenaristica. Cel mai important teoretician roman al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienta la catedra in cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucuresti, el este o figura marcanta a istoriei cinematografului romanesc, nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Saucan, Dinu Tanase ori Sergiu Nicolaescu, ci si pentru volumele pe care le-a realizat, care au stat la baza pregatirii teoretice a zeci de generatii de scenaristi romani. Spre o poetica a scenariului cinematografic – primul si, pana in prezent, singurul manual autohton de scenaristica – si Studii de tipologie filmica sunt doua dintre cele mai cunoscute si mai folosite carti de teorie scenaristica publicate in tara noastra.

Intr-o cariera universitara ce se intinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabat a predat si a supervizat scenariile de scoala ale majoritatii regizorilor si scenaristilor care reprezinta astazi nume importante in cinematografia romaneasca: castigatorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei editii de pana acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, castigatorul Palme D'Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul si regizorul Lucian Georgescu sunt numai cativa dintre fostii studenti ai scenaristului-profesor si teoretician.

Cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo - Premiile Industriei de Film din Romania - va avea loc pe 29 martie 2010 la Palatul Parlamentului - Sala Unirii si este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications, al Ministerului Culturii si Cultelor si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).