Cu ocazia Festivalului Francofoniei 2010 si a aniversarii a trei ani de existenta, ICR Lisabona organizeaza in data de 18 martie 2010 Serata Culturala Romaneasca, ce va cuprinde o serie de patru evenimente culturale.

Potrivit ICR Lisabona, primele doua evenimente, vernisajul expozitiei de fotografie a Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, intitulata „Romania Fotografica”, si recitalul de poezie romaneasca si franceza al actritei portugheze Andreia Macedo vor avea loc in sala de expozitii a ICR Lisabona, incepand cu orele 19:30. Serata Culturala Romaneasca va continua cu doua momente muzicale, recitalul de nai si pian al artistilor Sergiu Nichitovschi si Nataliya Kuznyetsova si cu spectacolul grupului folcloric DOINA, ce vor avea loc incepand cu orele 21:00 in Auditoriul Institutului Franco-Portughez.

1) ,,Romania Fotografica” - Expozitie de fotografie a Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania

Expozitia „Romania Fotografica” este realizata de catre Asociatia Artistilor Fotografi din Romania (AAFR), cuprinde 50 dintre cele mai apreciate lucrari alb-negru si color, prezentate in cadrul Festivalului Luna Fotografiei din Romania in prima jumatate a lunii ianuarie 2010, si este organizata in doua parti – ROMANIA FOTOGRAFICA 1 si 2. Acestea vor fi expuse in urmatoarele spatii: Atriul Bibliotecii Facultatii de Litere a Universitatii din Lisabona (20 fotografii) si Sala de Expozitii a Institutului Cultural Roman de la Lisabona (30 fotografii). Expozitia de la Biblioteca Facultatii de Litere a Universitatii din Lisabona va putea fi vizitata intre 11 si 31 martie.

Cele 50 de lucrari a peste 20 de autori isi propun a-i face cunoscuti pe creatorii romani in tarile iberice si au fost selectionate de catre un juriu de specialitate, din aproximativ 1 000 de imagini primite din partea membrilor AAFR.

Expozitia prezinta o naratiune imagistica a vietii omului, intr-o ampla diversitate tematica si stilistica, si va putea fi vizitata pana la data de 16 aprilie 2010, de luni pana vineri, de la orele 10:00 la orele 17:00.

2) Voiaj de cuvinte: Romania – Franta - Portugalia

Andreia Macedo s-a nascut la Porto. Pana la varsta de 14 ani a luat ore de balet clasic, care i-au format simtul artistic si gustul pentru lumea spectacolului. La 19 ani frecventeza cursul de initiere in teatru la Academia Parnaso (Porto) dupa care cursul de actorie al Escola Superior de Música e Artes Espectáculo din Porto. In acelasi timp incepe sa profeseze ca producator si interpret in cadrul spectacolelor organizate de compania pe care o infiinteaza in anul 1998: Repetição, Produção de Espectáculos Teatrais. Pe parcurul anilor urmatori se dedica exclusiv realizarii de spectacole de teatru si poezie pe care le itinereaza peste tot prin tara. In 2004, paraseste compania si dezvolta un proiect personal dedicat promovarii poeziei in randurile copiilor si tinerilor. Paralel, dand curs interesului sau fata de chestiunile sociale, in 2007 isi ia licenta in divertisment socio-cultural/Animação Sociocultural; urmeaza un an in care se dedica formarii in domeniul divertismentului si expresiei artistice. La sfarsitul anului 2008 se intoarce la teatru, colaborand cu Teatro Oficina din Guimarães intr-una dintre ultimele lui productii din anul respectiv. In prezent pregateste spectacolul Stand up Poetry - Diz-se Poesia com Andreia Macedo/ Stand up Poetry – Se spune Poezie cu Andreia Macedo in teatre, biblioteci si alte spatii din intreaga tara.

http://andreiamacedo.no.sapo.pt

3) Recital de nai si pian Sergiu Nichitovschi si Nataliya Kuznyetsova

Sergiu Nichitovschi s-a nascut in Moldova in 1984 si a absolvit Colegiul de Muzica din Tiraspol si Academia de Muzica din Chisinau la specializarea nai. A facut parte din diverse ansambluri printre care “Vatra”, “Flueras”, “Joc”, “Lautarii”, “Veselia “. A prezentat spectacole in Germania si Romania si a participat la diverse festivaluri si concursuri internationale.

Nataliya Kuznyetsova – S-a nascut la Kiev (Ucraina) si a absolvit Academia Nationala de Muzica Ceaikovski, devenind muzicolog si critic de arta. Ca jurnalista de radio si prezentatoare a fost laureata celui de-al IV-lea concurs de jurnalism din Ucraina, iar din 2004 este corespondent special al postului de Radio National al Ucrainei in Portugalia. In calitate de pianista si compozitoare a colaborat cu diversi cantareti, muzicieni si grupuri muzicale, in Ucraina si in Portugalia.

Repertoriul recitalului de nai si pian cuprinde lucrari ale compozitorilor francezi Bizet, Fauré, Saint-Saëns, Massenet, Ravel si Debussy.

4) Spectacol grupul folcloric DOINA

Grupul folcloric Doina al Asociatiei Imigrantilor Romani si Moldoveni din Algarve (provincia de Sud a Portugaliei) a fost infiintat in anul 2007 si este alcatuit din 5 perechi de tineri, carora li se alatura coregraful Ciprian Budeanu. Inainte de a fonda ansamblul, Ciprian Budeanu a facut parte dintr-un grup similar, intitulat Bucovina (infiintat la Suceava in 1999 de cativa studenti ai Universitatii Stefan cel Mare, stabiliti la Lisabona din 2002).

Repertoriul Ansamblului cuprinde cantece si jocuri din diverse zone folclorice ale Romaniei, ce transmit bucuria tineretii si frumusetea jocului popular.