Cele mai importante realizari ale anului 2009 in diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute si celebrate marti, 23 martie, ora 19.30, la Gala Premiilor Radio Romania Cultural care se va desfasura la Teatrul Odeon.

Vor fi acordate premii pentru unsprezece sectiuni, precum si trei premii speciale.

La categoria „Poezie”, nominalizatii sunt: Dan Coman cu volumul Dictionarul Mara, Alexandru Musina cu volumul Regele diminetii, Claudiu Komartin cu volumul Un anotimp in Berceni, Angela Marinescu cu volumul Probleme personale si Radu Vancu, autorul volumului Monstrul fericit.

La “Proza” au fost nominalizate volumele: Medgidia, orasul de apoi de Cristian Teodorescu, Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, Celelalte povesti de dragoste de Lucian Dan Teodorovici, Si Hams si Regretel de Matei Florian si Frica si panda de Florin Constantin Pavlovici.

La sectiunea „Film” au fost nominalizati regizorii Corneliu Porumboiu pentru filmul Politist, adjectiv, Radu Gabrea pentru filmul Calatoria lui Gruber si Adrian Sitaru pentru filmul Pescuit sportiv.

La categoria “Teatru”, nominalizarile sint urmatoarele: Alexandru Tocilescu, pentru regia spectacolelor Casa Zoikai de Mihail Bulgakov la Teatrul de Comedie si Sfarsit de partida de Samuel Beckett la Teatrul Metropolis; Alexandru Dabija pentru spectacolul Pyramus & Thisbe 4 You dupa William Shakespeare la Teatrul Odeon; si Ioana Ieronim pentru traduceri pentru scena, stranse apoi in volum, si pentru studiile sale riguroase si documentate.

Nominalizatii la sectiunea “Arte plastice” sunt: pictorul Adrian Ghenie, pictorul Vladimir Zamfirescu si pictorita Coca Niculescu. Pentru categoria “Muzica” au fost nominalizati pianista Luiza Borac, violonistul Remus Azoitei si pianistul Eduard Stan, precum si soprana Elena Mosuc.

La sectiunea “Educatie si invatamint”, lista nominalizarilor este urmatoarea: Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori; organizatia studenteasca VIP – Voluntari pentru Idei si Proiecte; si Muzeul National de Geologie din Bucuresti.

Nominalizatii la sectiunea „Stiinta” sunt: Calin Alexa, dr. in fizica, de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, Magurele; Nicolae Verga, dr. in biochimie si radioterapie; dr. Roxana Radvan, seful Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica, Magurele; si Doru Mugur Paul, specialist hematolog-oncolog, Spitalul Lincoln Memorial din New York, Statele Unite.

Publicatiile “Bucurestiul cultural” – supliment cultural al revistei 22, Teatrul azi, Observator cultural si Adevarul literar si artistic au fost nominalizate la sectiunea “Reviste si suplimente culturale”.

La categoria “Emisiuni, campanii si transmisiuni TV culturale” nominalizarile sunt: Seria de transmisiuni de la Festivalul International “George Enescu” 2009 – TVR Cultural; Garantat 100%, realizator: Catalin Stefanescu – TVR 1; Campania “Restaurare” – TVR 1. La sectiunea “Proiecte culturale, bienale si festivaluri”, au fost nominalizate urmatoarele festivaluri: Festivalul International “George Enescu” 2009; Festivalul International de Film “Transilvania”, Cluj-Napoca, 2009; AstraFilmFest, Sibiu, 2009; si Festivalul International al Teatrului de Animatie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie”, Bucuresti, 2009.

Cele trei distinctii speciale acordate de Radio Romania Cultural sunt: Premiul “In Memoriam Iosif Sava” ce revine in acest an tenorului Teodor Ilincai, Premiul de Excelenta, care este acordat pianistului Valentin Gheorghiu si Premiul “Lux Mundi” care ajunge la regizorul Liviu Ciulei.