Institutul Cultural Roman din Londra lanseaza pe 17 martie programul permanent Cinemateca romaneasca, care va prezenta cele mai importante filme romanesti din toate timpurile, intr-o formula care sa reflecte parcursul de la regizori de referinta precum Lucian Pintilie, Iosif Demian sau Dan Pita la “noul val” de regizori premiati Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Florin Serban.

Potrivit ICR, Cinemateca reface, astfel, drumul filmului romanesc de la succesul recent si prezenta pe covorul rosu al marilor festivaluri la anii cand regizorii realizau filme extraordinare dincolo de constrangerile sistemului represiv.

Programul se va desfasura la sediul Institutului din 1 Belgrave Square, cu o proiectie pe luna in faza pilot, cu posibilitatea de a fi extins la 2-3 proiectii lunare, in functie de raspunsul publicului.

Pana in luna iulie, Cinemateca va aduce la Londra urmatoarele productii: Moartea domnului Lazarescu de Cristi Puiu (2005), Reconstituirea de Lucian Pintilie (1968), Filantropica de Nae Caranfil (2002), O lacrima de fata de Iosif Demian (1980) si California Dreamin’ de Cristian Nemescu (2006).

Filmul Moartea domnului Lazarescu, premiat la Cannes in 2005 cu Un Certain Regard si in 2008 cu BBC Four World Cinema Award la Londra, va fi prezentat de criticul de film Dave Calhoun, de la prestigioasa revista Time Out, care a afirmat despre film: “Fara impuscaturi, despartiri in lacrimi sau eforturi isterice de resuscitare si flashback-uri melodramatice, Moartea domnului Lazarescu vorbeste despre moarte intr-un mod rar intalnit in film - credibil.”

Dave Calhoun scrie totodata pentru revistele Sydney Morning Herald, Time Out New York si Time Out Sydney.

Proiectia filmului Reconstituirea va avea loc pe 15 aprilie si va celebra 40 de ani de la premiera din Bucuresti, cu participarea extraordinara a actorilor Vladimir Gaitan si George Mihaita.

Toate filmele din program vor fi prezentate de critici de film englezi si romani, care vor coordona totodata discutii cu regizorii si actorii invitati sau cu publicul, dupa proiectii.

Cinemateca se inscrie in programele permanente menite sa transforme sediul ICR intr-una dintre destinatiile culturale de mare audienta din Londra. Cinemateca Romaneasca este un proiect organizat in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din Romania.