Desfasurata intre 24 februarie si 3 martie, la multiplexul Velký Špaliček din Brno, editia din acest an a Festivalului International de Film Cinema Mundi a reusit sa aduca in metropola morava filmele de fictiune care au reprezentat in 2009 peste 70 de tari in competitia pentru premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film strain“.

Au fost prezentate si filme de scurt metraj, documentare, filme de animatie si filme studentesti. Cinematografia romana a fost reprezentata de titlul de mare succes de anul trecut al lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv. Potrivit ICR Praga, in ansamblu, festivalul s-a bucurat de o deosebita si binemeritata atentie atat din partea presei, cat si a specialistilor si a spectatorilor, iar momentele dedicate filmului romanesc s-au numarat printre cele mai apreciate de catre publicul ceh.

In afara de proiectiile propriu-zise, de o excelenta primire s-au bucurat si workshop-urile, conferintele si mesele rotunde dedicate diverselor cinematografii nationale sau creatiei unora dintre oaspetii prezenti la festival. Aceste programe au fost organizate in cadrul unei sectiuni teoretice speciale ale Festivalului, numite Master Class. De un deosebit interes s-a bucurat workshop-ul Noul val in cinematografia contemporana romaneasca, organizat in seara de 28 februarie, moderat de Mircea Dan Duta, directorul ICR Praga, si la care au mai participat Conf. Dr. Jaromír Blažejovský, pedagog al Catedrei de Film si Teatru din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Masaryk din Brno, regizorul ceh Jan Prušinovský si Jiří Králík, directorul artistic al festivalului Cinema Mundi.

Atat organizatorii, cat si publicul si-au exprimat speranta ca participarea romaneasca la festivalul Cinema Mundi se va permanentiza, atat in interesul eficientizarii promovarii cinematografiei noastre in Europa Centrala, cat si – asa cum s-a exprimat Jiří Králík – „spre bucuria noastra de a putea prezenta aici miracolul filmului romanesc contemporan.”