Marti, 16 martie, ora 19,00 va avea loc la Sala Radio un recital extraordinar, ce va marca inaugurarea orgii de concert a Salii. Dupa aproape jumatate de an de lucru la restaurarea celei mai mari orgi din Romania concertul inaugural va fi sustinut de invitata speciala Jennifer Bate din Marea Britanie, instrumentista ce se numara printre marii organisti ai lumii, informeaza Orchestrele si Corurile Radio.

Din program fac parte: Sebastian Bach - Toccata si Fuga in re minor; Robert Schumann - Canon in si bemol minor; Franz Liszt - Fantezie si Fuga pe tema de Bach; Cesar Franck - Preludiu, Fuga si Variatiuni; Felix Alexandre Guilmant - Scherzo (din Sonata nr. 5); Louis Vierne - Impromptu; Leon Boellmann - Suita Gotica.

Proiectul destinat restaurarii orgii construite in Cehia, in anul 1960 s-a finalizat cu succes, astfel ca de acum inainte publicul se va putea bucura din nou de sonoritatile acestui instrument ce face parte integranta din imaginea Salii Radio. Este cea mai mare orga din Romania si una dintre cele mai mari din Europa, cu 7600 de tuburi. Orga, instalata in incinta salii de concerte nu a mai cunoscut de jumatate de secol nici o imbunatatire sau reparatie, ajungand ca in ultimii ani sa nu mai poata fi folosita la adevarata ei capacitate. Reparatia a presupus o refacere integrala a instrumentului, operatiune care a constat in mai multe etape: demontarea si transportarea componentelor in Cehia la aceeasi firma care a construit-o, reparatia ce a durat cateva luni si apoi remontarea piesa cu piesa in Sala Radio, urmata de realizarea acordajului, care a durat aproximativ 2 luni. Investitia va fi valorificata la nivel national, dar si la nivel international, prin concertele pe care Radio Romania le ofera spre retransmisie prin Uniunea Europeana de Radio in toate tarile partenere.

Jennifer Bate detine un repertoriu impresionant in domeniul creatiilor pentru orga, de la lucrari ale secolului al XVIII-lea la compozitori moderni. O cariera de exceptie include recitaluri in peste 50 de tari, ce s-au bucurat de un succes remarcabil si i-au adus titlul de „Personalitatea Anului”, acordat de un Juriu Special in Franta (1990), fiind al treilea artist din Marea Britanie (dupa Sir Georg Solti si Sir Yehudi Menuhin) omagiat cu aceasta distinctie.

Jennifer Bate este considerata pe plan international o autoritate in materie de interpretare a creatiilor pentru orga ale lui Olivier Messiaen. Insusi compozitorul a fost entuziasmat de inregistrarea integralei lucrarilor sale de orga, realizata de artista in perioada 1980-1982 (in Catedrala din Beauvais), Jennifer Bate devenind interpreta sa preferata.

Din impresionanta discografie a organistei, mentionam CD-ul cu transcrierea Concertelor de Vivaldi editat de Unicorn – Kanchana, lucrari de virtuozitate pentru orga de compozitori francezi reeditat de Regis Records, la aceeasi editura albumele antologice intitulate „De la Stanley la Wesley”, cinci CD-uri cu integrala lucrarilor pentru orga de Felix Mendelssohn, Integrala creatiei de orga de Peter Dickinson publicata de Naxos etc. Printre numeroase distinctii dobandite de inregistrarile sale se numara si prestigioasele Diapason d’Or si Premiul Discului acordat de critica de specialitate din Germania (Preis der Deutschen Schallplattenkritik).

Recent, Jennifer Bate a sustinut recitaluri in Austria, Croatia, Franta, Germania, Olanda, Italia, Monaco, Gran Canaria, Spania si a sustinut cursuri de maiestrie la Universitatea din Cambridge .