Orasul Cluj Napoca va candida la titlul de Capitala culturala europeana pentru anul 2020, a anuntat, miercuri, primarul Sorin Apostu, potrivit Agerpres. Pana in 2013, municipalitatea va trebui sa pregateasca proiectul cu care va candida, mai intai la nivel national. Este de asteptat ca mai multe orase romanesti sa intre in aceasta competitie, dupa ce si Timisoara si-a anuntat intentia de a candida.

"Desi pare foarte indepartata data, eforturile trebuie facute din timp. Nu vom fi singuri, se va crea un grup de lucru din care vor face parte pe langa reprezentantii primariei si alte personalitati care ne vor sprijini in acest demers", a declarat miercuri Sorin Apostu, referindu-se la Fundatia Culturala Carpatica, Uniunea Universitatilor Clujene si Cluburile Lion si Rotary.

"De acum incepe o actiune comuna a celor care suntem aici dar si a tuturor clujenilor. Sunt convins ca primarul este cel care va duce batalia pentru indeplinirea acestui obiectiv si noi il vom sprijini", a declarat arhitectul Ioan Vitoc, presedintele Fundatiei Carpatica, cea care a avut initiativa participarii municipiului Cluj-Napoca la titlul de oras cultural european.

La randul sau, Razvan Rotta, membru al Clubului Lions, considera ca emulatia care va fi provocata de aceasta intrecere va avea efecte benefice pentru oras.

Proiectul este sprijinit si de Uniunea Universitatilor Clujene.

Pana la intocmirea proiectului, municipalitatea intentioneaza sa puna in valoare mai multe monumente si obiective culturale si turistice. In prezent, in Cluj-Napoca se face mai mult turism de tranzit, dar in cazul in care orasul va fi desemnat Capitala culturala europeana, turismul cultural ar putea creste cu o mie la suta, estimeaza primarul Sorin Apostu.