Istoricul Neagu Djuvara a fost decorat, vineri, de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, in cadrul unei ceremonii desfasurate la resedinta ambasadorului francez, relateaza Agerpres. Statul francez i-a acordat aceasta distinctie pentru contributia sa la cunoasterea istoriei Romaniei si pentru activitatea de scriitor si istoric.

Ambasadorul Frantei, Henri Paul, l-a omagiat, cu acest prilej, pe Neagu Djuvara, 'un om al lumii', cu o 'dubla filiatie - romana si franceza ''si cu o 'eleganta morala si fizica', 'deschiderea spre spirit si inaltimea viziunii', 'curajul in vreme de pace si de razboi' si ' angajamentul in indeplinirea rigorilor carierei diplomatice in Africa, in Republica Niger, unde a fost Consilier al presedintelui Hamani Diori, ca si in combaterea comunismului'.

'Multumesc domnule ambasador! Multumesc Frantei! Sunt fericit. Sunt francez prin cultura si destin', a spus, intr-o franceza de invidiat, Neagu Djuvara. El a marturisit, dupa ce a povestit - cu stralucirea de spirit si umorul care-i sunt caracteristice - o serie de intamplari legate de obtinerea unor decoratii civile si de razboi in exil si in tara, ca distinctia obtinuta este una speciala in galeria decoratiilor si ordinelor care i-au fost acordate.

La eveniment au fost prezenti, printre altii, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Georgeta Filitti, Ion Caramitru, Christian Mititelu.

In varsta de 94 de ani, Djuvara, intelectual, diplomat si istoric, este una dintre cele mai marcante personalitati ale vietii culturale romanesti.

'Intre Orient si Occident. Tarile Romane la inceputul epocii moderne, 1800-1848', 'O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri', 'Cum s-a nascut poporul roman' si 'De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul' sunt doar cateva dintre titlurile semnate de Neagu Djuvara.

Ordinul Artelor si Literelor (Arts et Lettres), acordat pe grade (de cavaler, de ofiter si de comandat), a fost creat, in 1957, de catre ministerul francez al Culturii. Decoratia onorifica este oferita persoanelor care se disting prin creatia lor in domeniul literar ori artistic sau prin contributia pe care o au la promovarea artelor si a literelor in Franta si in lume.

Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de origine aromana, asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat multi oameni politici, diplomati si universitari.

Tatal sau, Marcel Djuvara, sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906, a murit capitan de Geniu in armata romana in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Tinca Gradisteanu, mama sa, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni.

Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in Drept (Paris, 1940). Participa la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie - noiembrie 1941), fiind ranit aproape de Odesa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944. Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si acest minister.

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare 'Carol I').

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey.

Intre timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat (docenta) la Sorbona cu o teza de filosofie a istoriei. Mai tarziu, obtine si o diploma a prestigiosului Institut national de limbi si civilizatii orientale de la Paris (INALCO).

Din 1984 este secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana dupa decembrie 1989, cand se intoarce in tara. Din 1991 in 1998 este profesor - asociat la Universitatea din Bucuresti.

Este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D. Xenopol'' din Iasi si a Institutului de Istorie ''N. Iorga'' din Bucuresti.

A fost decorat cu Ordinul national ''Serviciul Credincios'' in grad de Mare Cruce si cu ''Ordre des Arts et des Lettres'' in grad de Ofiter.