Institutul Cultural Roman din Londra lanseaza un nou program, intitulat Acasa in Belgrave Square.

Derulat sub patronajul ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei, Acasa in Belgrave Square isi propune sa sprijine si sa dezvolte initiativele comunitare ale romanilor din Marea Britanie. 1 Belgrave Square, sediul Institutului Cultural Roman din Londra, va deveni astfel un spatiu deschis proiectelor de calitate ale comunitatii romanesti din Regatul Unit.

Evenimentele programului Acasa in Belgrave Square vor contribui la conservarea identitatii cultural-lingvistice romanesti si vor fi realizate impreuna cu asociatiile romanilor din Marea Britanie.

Primul eveniment este Sarbatoarea Martisorului, care va avea loc sambata, 6 martie, la sediul din 1 Belgrave Square incepand cu ora 14.00. Este un eveniment dedicat familiei si, in special, copiilor. Sub indrumarea dnei Ionela Flood, presedinta Asociatiei “Romanca” si a dnei Monica Madas, artist papusar, copiii vor invata ce reprezinta martisorul in traditia romaneasca, care sunt obiceiurile de care e legat si vor confectiona ei insisi martisoare si felicitari.

Intalnirea va fi o ocazie de a prezenta traditia legata de aceasta sarbatoare a primaverii si sperantei si modul practic in care putem continua transmiterea ei catre generatiile tinere.

Al doilea eveniment al programului Acasa in Belgrave Square se numeste Ipostazele iubirii si va avea loc cu putin timp inaintea Pastelui, pe 19 martie, la sediul ICR Londra. Un panel format din scriitori si intelectuali romani si englezi va lua in discutie diferite ipostaze ale iubirii - fizic-senzioriala, de tara, spiritual-mistica -, incercand sa ilustreze de ce iubirea e aceeasi in Piata Romana si in Trafalgar Square.

Cu aceasta ocazie, va fi lansata si cartea Ionelei Flood, lider recunoscut al romanilor din Marea Britanie, Tarmurile iubirii (Bucuresti, Editura Nicora, 2009), unde aceste ipostaze sunt bine ilustrate.