Sfantul Nicolae Velimirovici a fost numit, nu de putine ori, "Noul Gura de Aur al Serbiei". Sfantul Ioan Maximovici, Arhiepiscopul rus al San Francisco-ului, care a fost in tinerete profesor la un seminar din eparhia Jiciei, spunea despre el ca este "un mare sfant, un Hrisostom al zilelor noastre...".

Nicolae Velimirovici s'a nascut pe 23 Decembrie 1880 in satucul Lélici, in zona apuseana a Serbiei. A fost indrumat de la inceput pe drumul duhovnicesc de mama lui, Katarina. De mic a avut o mare capacitate de a intelege si de a invata limbi straine. A vorbit in total sapte limbi straine. A cunoscut boala din copilarie. La 25 de ani merge la studii in Elvetia. La 28 de ani devine doctor in teologie a Facultatii de Teologie a vechilor catolici din Berna.

Un an mai tarziu isi ia un doctorat in filosofie la Oxford. In 1909 intra in monahism si este hirotonit ieromonah la Manastirea Rakovita. Sta un an in Rusia. Este trimis in felurite misiuni diplomatice in lume. Publica multe carti admirabile. Dobandeste inca doua doctorate in theologie la Cambridge si Glasgow. La 39 de ani, este hirotonit episcop al Jiciei si Ohridei. Calatoreste in S.U.A.

Tine peste 150 de cuvantari in trei luni. Este numit "al doilea Isaia" si un "nou Gura-de-Aur." In 1927, proroceste al Doilea Razboi Mondial. Aduna pe langa el tineri exceptionali precum Iustin Popovici si Ioan Maximovici. In 1946, primeste al cincilea titlu de doctor la Universitatea Columbia. In 1951 se muta la manastirea ortodoxa rusa a Sfantului Tihon din South Canaan, Pennsylvania. Dupa cinci ani, la 17 Aprilie 1956, trece la Domnul in timp ce se ruga.

Pe data de 19 Martie 2003 a fost proslavit ca sfant de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe.

In Postul Pastelui, Editura Predania ne ofera editia online a unei carti plina de folos duhovnicesc, scrisa in duhul aparte al Vladicii Nicolae, ce isi doreste sa-l indrume si insoteasca pe tot crestinul de-a lungul Marelui Post.