„Colivia” a primit aseara Premiul DAAD oferit de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD). In total, au fost acordate patru distinctii - Ursul de Aur, Ursul de Argint, Premiul DAAD si Premiul EFA. In acest an, in competitia Berlinale Shorts au participat 25 de filme, printre care si „Derby” de Paul Negoescu.

Premiul DAAD primit de Adrian Sitaru consta intr-o bursa de trei luni care ii va permite acestuia sa stea la Berlin pe gratis si sa lucreze la ce proiect doreste (sau sa nu lucreze deloc). Cand a intrat in posesia premiului, Adrian Sitaru a spus ca distinctiile pica bine pentru stima de sine a cineastilor care au momentele lor de deruta si au nevoie, din cand in cand, de o recunoastere.

Cineastul s-a aflat la prima participare la Berlinala. In 2007 a primit pentru scurtmetrajul „Valuri” Premiul „Golden Leopard of Tomorrow” la Festivalul de la Locarno, premiu urmat de numeroase participari la festivaluri internationale (si de Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului). Anul trecut primul sau lungmetraj, „Pescuit sportiv”, a fost premiat, printre altele, la festivalurile din Palm Springs, Salonic si Estoril.

Pentru prima oara in acest an, la Berlinale Shorts 25 de filme au concurat pentru Ursul de Aur. In anii trecuti existau doua sub-sectiuni: filmele dintr-una concurau pentru Ursul de Aur si Ursul de Argint, iar cele din cealalta pentru Premiul DAAD si pentru Premiul Academiei Europene de Film (EFA) care il nominaliza automat la Premiile EFA.

Juriul Berlinale Shorts a fost compus in acest an din Zita Carvalhosa (director de festival si producator brazilian), Max Dax (redactorul-sef al revistei germane „Spex”) si producatorul britanic Samm Haillay. Maike Mia Hoehne, curatoarea sectiunii Berlinale Shorts, a spus despre „Colivia” ca e unul dintre cele mai traditionaliste filme din sectiune dar ca, „prin modalitati cinematice subtile, reuseste sa ne arate cum se deschid canelele de comunicare in interiorul unei familii”.

Filmul ii are in distributie pe Adrian Titieni, Clara Voda si Vlad Voda. Acestia reiau rolurile interpretate in “Valuri” - membrii unei familii din zilele noastre. Un porumbel bolnav gasit in strada devine mobilul unei dispute, mutand centrul de greutate de la tata la mama si aratand cat de usor gresim chiar si cand vrem sa facem bine.

Adrian Sitaru mai are un scurtmetraj nou, “Lord”, al carui erou e un alt personaj din “Valuri”. Impreuna cu 4Proof Film si HiFilm (producatorii romani) si un co-producator olandez, cineastul ar vrea sa lege la un moment dat scurtmetrajele intr-un lungmetraj.

Scenariul filmului e scris de Adrian Sitaru, imaginea e semnata de Adrian Silisteanu, producator e Monica Lazurean.