Corespondenta din Berlin

VIDEO Institutul “Elie Wiesel” a cerut directorului Festivalului de la Berlin interzicerea “Portretul luptatorului la tinerete” pe motiv ca e un documentar fascist; Constantin Popescu pentru HotNews.ro: “Cand vrei sa discuti despre un film, e bine sa-l vezi”

de Iulia Blaga     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2010, 22:49


Secventa din film
Foto: Filmex Film
La cateva zile dupa premiera mondiala a lungmetrajului de fictiune al lui Constantin Popescu, “Portretul luptatorului la tinerete”, Institutul pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” si Asociatia pentru Studierea Istoriei Romilor au cerut nu doar directorului Berlinalei, Dieter Kosslick, dar si membrilor juriului Competitiei Oficiale interzicerea filmului. Protestatarii nu au stiut ca filmul nu face parte din Competitia Oficiala, ci din sectiunea Forum, si ca nu e documentar, ci film de fictiune. Mai ales, insa, se pare ca nici nu au vazut filmul.  

Semnatarii, Marco Katz, Alexandru Florian si Florin Manole le comunica destinatarilor faptul ca eroul filmului lui Constantin Popescu, Ion Gavrila Ogoranu, “a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizatii cu caracter fascist, antisemit si rasist.” De asemenea, ei sustin ca filmul face propaganda in favoarea activistilor de dreapta. In consecinta, ii roaga pe destinatari sa “dispuna” “incetarea proiectiilor acestui film si eliminarea sa din concurs.” 
Iata mai jos scrisoarea:  
 
 

      Domnului Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin Berlinale 2010

      Juriului Berlinale 2010: Francesca Comencini, Cornelia Froboess, Yu Nan, Renee Zellweger, Werner Herzog, Nuruddin Farah, Jose Maria Morales

      Stimate domnule Director, stimate Juriu al Festivalului de Film de la Berlin 2010,

Va transmitem prezenta scrisoare pentru a va semnala cateva aspecte deosebit de importante referitoare la una dintre productiile cinematografice concurente in cadrul Berlinale 2010.

Este vorba despre filmul documentar din Romania, Portretul luptatorului la tinerete, de Constantin Popescu, care a fost prezentat in sectiunea Forum a Festivalului. Conform prezentarii filmului, acesta prezinta lupta unui grup din rezistenta anticomunista, condus de Ion Gavrila-Ogoranu.

Va aducem la cunostinta ca Ion Gavrila-Ogoranu a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizatii cu caracter fascist, antisemit si rasist. Cu mai multe ocazii, atat in discursuri publice cat si in cartile pe care le-a publicat, acesta si-a recunoscut convingerile antidemocratice si de extrema dreapta.

Promovarea cultului persoanelor si organizatiilor cu caracter fascist, rasist si xenofob este interzisa de legea din Romania si contravine principiilor fundamentale ale democratiei europene. Propaganda in favoarea organizatiilor si activistilor de extrema dreapta care au initiat, organizat si pus in aplicare politicile rasiale din perioada Holocaustului, reprezinta o activitate ilegala si care afecteaza memoria victimelor acestei tragedii.

      Avand in vedere cele de mai sus, va transmitem rugamintea de a dispune incetarea proiectiilor acestui film si eliminarea sa din concurs.

MCA  National Institute for Romanian Holocauste Studies Asociatia pt Studierea 

Elie Wiesel  Istoriei Romilor

Marco Katz   Alexandru Florian   Florin Manole

Presedinte   Executive Director Presedinte

Nu Dieter Kosslick a raspuns scrisorii - oricum, nu el a facut selectia filmelor din Forum, (cu atat mai putin juriul Competitiei Oficiale), ci curatorul sectiunii Forum, Christoph Terhechte. 

Iata punctele cele mai importante ale acestui raspuns: 

* Sunt cateva neintelegeri pe care am vrea sa le comentam. Intai de toate, filmul nu participa in Competitia Oficiala, ci in International Forum of New Cinema, sectiune care aduce o data cu filmele pe care le arata si multa informatie, pentru ca publicul sau e unul educat si care tine sa discute filmele si continutul lor impreuna cu autorii. In al doilea rand, filmul nu e un documentar si nu e un film despre Ion Gavrila Ogoranu. E o poveste fictiva despre un grup de partizani anti-comunisti, bazat in mod vag pe viata lui Ogoranu si a tovarasilor acestuia. 

* Filmul nu face comentarii despre opiniile politice ale lui Ogoranu, nu acestea sunt obiectul sau. Suntem cu totul constienti ca Ogoranu a facut in mod public afirmatii extremiste, rasiste si antidemocratice. Nu suntem de acord cu aceste puncte de vedere, dupa cum nici filmul nu e. Filmul nu face din Ogoranu un erou. Autorii cred in democratie, la fel si noi. Prezentam filmul la Berlinala pentru a incuraja discutia despre o perioada a istoriei care nu e cunoscuta pe larg. Am oferit informatii suplimentare publicului, informatii care includ si punctul de vedere al Institutului Elie Wiesel. Aceasta se gaseste in catalogul nostru tiparit, dar si pe website:
 
Nu credem in cenzura, ci in dezbatere si educatie. 

Iata mai jos scrisoarea in varianta originala si integrala:

To whom it may concern.

We have received the protest note regarding the presentation of Constantin Popescu's film PORTRAIT OF THE FIGHTER AS A YOUNG MAN at the Berlin Film Festival.
 
However, there are several misunderstandings which we would like to comment on.
 
First of all the film is not participating in the festival's Competition. It is presented in the International Forum of New Cinema. The Forum provides extensive documentation with the films it is presenting, and we believe in an educated audience willing to discuss films and their contents with the filmmakers.
 
Furthermore, the film is not a documentary. In fact it is not a film about Ion Gavrila Ogoranu. It is a fictional account of a group of anti-communist partisans, loosely based on the life of Ogoranu and his followers. The film does not comment on Ogoranu's political views, which are not its subject.
 
We are fully aware that Ogoranu has publicly made extremist, racist and antidemocratic statements. We do not support his views, and neither does the film. The film does not make a hero out of Ogoranu.

The filmmakers believe in democracy, and so do we. We are presenting the film at the Berlinale in order to encourage discussion about a period of time that is not widely known. We have provided background information for our audience that includes the point of view of the Elie Wiesel Institute. It is printed in our catalogue and also available on our website
 
We do not believe in censorship, but in debate and education.
 
With best regards,

Christoph Terhechte

director of the Forum

 

Constantin Popescu pentru HotNews.ro: “Este vorba despre un festival de film, nu despre o tribuna politica”

Autorul filmului n-ar fi vrut ca acest scandal sa ajunga in presa din Romania (in presa de la Berlin nu se stie de el) dar, pentru ca el a iesit la iveala, a acceptat sa comenteze incidentul.

Iata ce a declarat pentru HotNews.ro: 

* Imi exprim in primul rand tristetea fata de faptul ca demersul meu cinematografic a fost inteles eronat. Nu am vrut si nu vreau sa imi bazez debutul pe un scandal sau pe o controversa, de aceea imi limitez cat mai mult declaratiile. Nu are nici o importanta daca filmul e bun sau nu, mai reusit sau mai putin reusit. Ideea este ca atunci cand vrei sa discuti despre un film, cred ca e bine, intai de toate, sa il vezi. Si dupa ce te-ai lamurit ca nu este un documentar ci o fictiune, poti trage o concluzie, poti afirma orice si poti avea orice opinie. 

* Cei care au protestat nici nu au stiut ca filmul nu concureaza in Sectiunea Oficiala si au trimis scrisoarea juriului competitiei. Filmul este in Forum. Ma rog. Nu vreau sa comentez prea mult pe marginea protestului. Nu consider ca trebuie sa dau explicatii nimanui. Afirmatiile sunt neintemeiate. Lucrez la acest film de atatia ani. Nu era nici un secret. De ce abia acum se comenteaza acest lucru? Sectiunea a avut o pozitie oficiala. Este vorba despre un festival de film, nu despre o tribuna politica. Fiecare cineast are dreptul la o opinie si cred ca opiniile trebuie respectate, asa cum le respect si eu. 

* Politica pumnului in gura, orice alta forma de cenzura mi se par nepotrivite si nu cred ca asta este modalitatea prin care trebuie sa reactioneze cineva in legatura cu o opinie. Filmul nu dezbate, ci prezinta. Este vorba despre o perioada din istoria tarii mele, fie ca ne place ori nu. Nu inseamna neaparat ca daca am facut un film pe tema asta sunt de acord cu toate personajele filmului. Nici nu inteleg cum ar putea intelege cineva asa ceva. 

* In film sunt prezentate doua lumi aflate in conflict, comunistii si opozantii regimului. De ce nu ma acuza nimeni ca as fi comunist? Oare regizorii care au realizat filme despre nazism au fost sau sunt nazisti? E ridicol. Sigur, am inteles ca acuzatiile se refera la Ion Gavrila Ogoranu si nu la mine. Dar filmul, atunci cand va fi gata cu totul, va avea trei parti, pentru ca ar fi fost imposibil de acoperit, asa cum vad eu lucrurile, atat de multe aspecte, grupuri, ideologii, opinii, decizii, drame intr-un singur film. In celelalte doua parti am sa prezint alt fel de oameni, diferite tipuri de opozitii si asa mai departe. Asa inteleg eu sa prezint lucrurile, netrunchiat. Pentru ca este important sa ne cunoastem istoria. 

Trailer: Portretul luptatorului la tinerete

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • . (Miercuri, 17 februarie 2010, 2:21)
  ws [anonim]

  nu imi sunt clare detaliile acestei povesti. in primul rand nu am vazut filmul. in al doilea rand nu stiu sigur daca cei care au trimis scrisoarea au vazut filmul sau nu. in al treilea rand, nu stiu sigur despre ce e filmul, daca proslaveste un erou legionar sau nu.

  sa presupunem ca toate afirmatiile din articol sunt adevarate, anume ca niste unii evrei, care nu au vazut filmul, se apuca sa ceara interzicerea lui la un festival la care filmul nici macar nu participa in concurs.

  ok, foarte bine, sunt multi prosti pe lumea asta, gradina lui D-zeu are loc si pentru ei.

  dar are loc si pentru anti-semitii de serviciu? cum pot spune ca "evreii fac si dreg" cand ei habar nu au de ce sunt evreii?

  evreii sunt ca si noi, unii de stanga (chomski), altii de dreapta (allen bloom), unii sunt anarhisti, altii sunt comunisti, unii sunt scriitori de geniu (bellow), altii sunt complet cretini (era unu' toma prin anii '50), si asa mai departe, sunt destepti si prosti, sunt radicali si moderati, sunt bogati si saraci, sunt in toate felurile posibile si imposibile.

  de ce lumea nu poate sa gandeasca? cum de apar astfel de comentarii idioate la acest articol?

  ok, nu iti place wiesel sau institutul lui, foarte bine, critica-l, dar nu pentru ca este evreu, ci pentru ca e prost ceea ce face.

  culmea e ca nu evreii ies prost din afacerea asta, ci noi, romanii. nu suntem in stare sa comentam relaxati pe marginea unui subiect minor totusi.

  regards,
  ws

19475 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  ! (Marţi, 16 februarie 2010, 23:01)

  klaus [anonim]

  Evreii astia sunt culmea . Sar de fund in sus la orice insa cand e vorba de crimele pe care le comit ei impotriva palestinienilor nu se pune...
  • +7 (13 voturi)    
   Nu credem in cenzura, ci in dezbatere si educatie (Marţi, 16 februarie 2010, 23:24)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui klaus

   Huo! Antisemitilor!
   Auzi, cica vor dezbatere! Asta sigur sunt platiti de Ahmedinejad!

   CE dada aia de la Institut nici n-au vazut filmul! Ei au dreptate, ca doar sunt de la INSTITUT!
  • +6 (8 voturi)    
   Nu se pune pt (Marţi, 16 februarie 2010, 23:35)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui klaus

   Ca bombele is semnate de copii ;)
 • +5 (11 voturi)    
  Sa se adune (Marţi, 16 februarie 2010, 23:19)

  CezarN [anonim]

  Sa se adune un stabor de bulibase si de rabini sa-i condamne la moarte si sa puna o recompensa pe capetele realizatorilor.

  Daca nu stiu cum se face sa-i intrebe pe ayatolah sau pe Ahmadinejad.
 • +14 (22 voturi)    
  Tipica victimizare (Marţi, 16 februarie 2010, 23:22)

  vio [anonim]

  Nici n-au vazut filmul, dar deja se agita!
  ASta era si stilul lui Wiesel: tipa ca din gura de sarpe ca e plina lumea de antisemiti, dar cand trebuia sa-i arate cu degetul, nu-i gasea.

  Adevarul ca de mult nu mai aparuse un film antisemit, era si cazul sa se inventeze unul.

  Jenant, tare jenant!
  Plus, scade credibilitatea unor astfel de organizatii.
 • 0 (10 voturi)    
  Bani de la buget! (Marţi, 16 februarie 2010, 23:26)

  boc [anonim]

  Uite pe ce se dau bani de la buget, la un Institut care nu face nimic.

  Oare ce buget are un asemenea Institut?
  Si ce produce el?
 • +11 (17 voturi)    
  Inventarea antisemitismului (Marţi, 16 februarie 2010, 23:29)

  haysam [anonim]

  Daca antisemitism nu e, el se inventeaza!
  Dupa care apare si un Institut care sa-l studieze. Si normal, ca sa-l studieye, e nevoie si sa-l intretina.
  Altfel, raman oamenii aia pe drumuri. Si ar fi pacat sa fie pusi la altfel de munca!
 • +16 (18 voturi)    
  elie wiesel - mitomanul (Marţi, 16 februarie 2010, 23:33)

  hm [anonim]

  http://blog.mondediplo.net/2010-01-18-Isaac-Asimov-Elie-Wiesel-et-l-antisemitisme
  http://www.chomsky.info/letters/19920331.htm
  http://www.counterpunch.org/finkelstein1.html

  trei nume mari, trei personalitati verticale - Alain Gresh, Noam Chomsky si Norman Finkelstein - emit aceeasi opinie despre Wiesel: un mitoman josnic, care nu s-a remarcat prin nimic afara de faptul ca si-a creat un nume sunand ca o talanga sentinte abuzive despre holocaust si cei ce l-ar fi asuprit pe el, marele wiesel.
  cu tot respectul, cei susnumiti sunt si ei evrei - de ce wiesel este privit ca o autoritate incontestabila, iar parerile lor sunt doar 'opinii divergente'?
  • +6 (6 voturi)    
   vorbesti de prietenul lui Ilici kgb (Miercuri, 17 februarie 2010, 0:32)

   Scarba [anonim] i-a raspuns lui hm

   cum ar putea fi un prieten de-al lui iliescu altfel decat mitoman? de ce l-a imbratisat iliescu pe wiesel oare? ca e vertical si credibil si integru? nu, normal. tocmail pentru ca e o persoana atat de josnica precum se vede din comunicatul de mai su.
   oricum, comunicatul ii da masura, iar lumea se prinde ca este vorba de o lichea oportunista. mai nasol e ca provoaca comentarii de ura generala.
   si mai nasol e ca nu-l lasa pe ogoranu sa aiba liniste nici dupa ce a murit - vrea nu vrea limbricul de wiesel, ogoranu e un erou anticomunist.
   • +3 (3 voturi)    
    din pacate nu numai al lui Ilici (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:16)

    hm [anonim] i-a raspuns lui Scarba

    problema e ca wiesel nu e numai prietenul lui iliescu, si nu a intrat in ideologia oficiala a Romaniei pe pilele lui Iliescu. ce a "stabilit" wiesel a ramas litera de lege in Ro si astazi. clasa politica romaneasca si intelectualitatea romaneasca l-ar apara pana in panzele albe. "pentru ca e evreu". ei se fac ca nu vad ca sunt evrei si in tabara cealalta. numai ca cei din tabara cealalta au caracter, iar caracterul nu atrage, nu-i asa, "culturile mici"?
    de ce intre raoul sorban si michael shafir, noi (ubb-ul, in cazul de fata, cu al sau amfitrion andrei marga) il alegem pe cel din urma? de ce preferam unui paul goma pe un anonim precum radu ioanid?
    nu stiu acuma daca "institutul wiesel" nu a sarit calul de data aceasta si daca nu vor primi in sfarsit o replica usturatoare, dar este evident ca ar fi prea tarziu pentru o asemenea replica. inainte sa apucam sa ne recuperam istoria mistificata in 45 de ani de comunism, noi am admis plini de cainta ca la noi in tara a fost holocaust. astfel ca vorbele lui Ion Gavrila Ogoranu "brazii se frang, dar nu se indoiesc" nu ni se mai potrivesc, din pacate.
    in rest, nu pot sa nu constat ineptia intregii situatii - institutul elie wiesel (care habar n-am cu ce s-ar putea ocupa - probabil cu cartonarea si eternizarea volatilelor minciuni ale descalecatorului sau) si Asociatia pentru Studierea Istoriei Romilor??? =)) no comment
 • +6 (8 voturi)    
  Te intrebi, precum Iorga.... (Marţi, 16 februarie 2010, 23:36)

  lucid [anonim]

  ......la sfarsit de iunie 1940: DE UNDE ATATA URA?
 • +14 (20 voturi)    
  Asa m-am saturat de Holocaustul astora (Marţi, 16 februarie 2010, 23:39)

  Bibi [anonim]

  Cu zmiorcaielile lor si tam-tamul pe care il fac, mai multa ura isi atrag evreii astia.
  De-aia ii iubeste lumea din plin.
  Cand e vorba insa de macelul din Liban sau de cele din taberele de refugiati palestinieni, dintr-o data uita de atrocitati.
  Pentru ei nu se pune.
  Sictir !
  • +1 (3 voturi)    
   mai dureaza 1000 ani (Miercuri, 17 februarie 2010, 0:31)

   cuba [anonim] i-a raspuns lui Bibi

   si apoi ei vor fi cei mai multi, iar noi robii lor. cine citeste o sa vada ca e la fel ca in pragul razboiului. vorbind financiar..
 • +9 (15 voturi)    
  dezgustatoare reactie... (Marţi, 16 februarie 2010, 23:44)

  andrei [anonim]

  Elie Wiesel a cam saracit dupa afacerea Madhof...

  In plus, vad ca opereaza cu notiunea de culpa colectiva - toti membrii Legiunii din toate timpurile au fost vinovati de Holocaust??

  E halucinant acest tip de rationament istoric sau pseudo-istoric. Sinistra culpabilizarea pausala a unei miscari politice insuficient studiate.

  Asta nu va stirni decit mai multe reactii antisemite. Pacat de evreii si de romanii de bun simt, cad victime ale extremismelor de stinga si de dreapta.
 • +7 (9 voturi)    
  ! (Marţi, 16 februarie 2010, 23:50)

  razvan [anonim]

  Daca ii dai in cap politrucului care vine sa-ti ia casa, pamantul si mai toata agoniseala, inseamna ca esti rasist? Probabil ca da, in viziunea lui Weasel, pardon Wiesel. Ca majoritatea politrucilor erau evrei asta-i partea a doua. Vad ca se cred tot pe vremea Anei Pauker si a lui Nicolski. Wiesel e individul care scria in faimosul raport din 2004 ca au fost prea putine condamnari la moarte... E intruchiparea democratiei, ce mai!
 • +10 (10 voturi)    
  interzicem un film? (Miercuri, 17 februarie 2010, 0:14)

  flo [anonim]

  1. Indivizii respectivi NU au vazut filmul, dar cer sa fie interzis(!?)
  2. Motivatia interzicerii este aberanta. Da, Miscarea Legionara din Romania( ca si Partidul Comunist de altfel) poate fi invinuita de multe crime, dar nu poti sa ceri interzicerea unui FILM pe motiv ca unul dintre personaje/caractere e legionar. Filmul este unul de fictiune si NU este unul de propaganda.
  3. A cere interzicerea de filme, carti(nu e vorba de propaganda!), cenzura in general pe subiecte politice sunt reminescente ale unei gandiri totalitare.
 • -4 (8 voturi)    
  da (Miercuri, 17 februarie 2010, 1:02)

  Mihai-G [utilizator]

  Stirea asta va da apa la moara antisemitilor.
  • +7 (9 voturi)    
   Stai asa (Miercuri, 17 februarie 2010, 1:09)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui Mihai-G

   Adica daca nu esti de acord cu ce spune Wiesel & co., esti antisemit?
   • +2 (4 voturi)    
    Da, (Miercuri, 17 februarie 2010, 9:23)

    AMG [anonim] i-a raspuns lui razvan

    bineinteles, pt. ca vorbeste Mihai-G, cel cu 3 idei fixe in cap: e ateu (de fapt, nu e ortodox), vede antisemiti peste tot si crede ca Romania a participat la Holocaust! Ma intreb cine e Mihai-G de fapt. :-)
 • -1 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 17 februarie 2010, 2:21)

  ws [anonim]

  nu imi sunt clare detaliile acestei povesti. in primul rand nu am vazut filmul. in al doilea rand nu stiu sigur daca cei care au trimis scrisoarea au vazut filmul sau nu. in al treilea rand, nu stiu sigur despre ce e filmul, daca proslaveste un erou legionar sau nu.

  sa presupunem ca toate afirmatiile din articol sunt adevarate, anume ca niste unii evrei, care nu au vazut filmul, se apuca sa ceara interzicerea lui la un festival la care filmul nici macar nu participa in concurs.

  ok, foarte bine, sunt multi prosti pe lumea asta, gradina lui D-zeu are loc si pentru ei.

  dar are loc si pentru anti-semitii de serviciu? cum pot spune ca "evreii fac si dreg" cand ei habar nu au de ce sunt evreii?

  evreii sunt ca si noi, unii de stanga (chomski), altii de dreapta (allen bloom), unii sunt anarhisti, altii sunt comunisti, unii sunt scriitori de geniu (bellow), altii sunt complet cretini (era unu' toma prin anii '50), si asa mai departe, sunt destepti si prosti, sunt radicali si moderati, sunt bogati si saraci, sunt in toate felurile posibile si imposibile.

  de ce lumea nu poate sa gandeasca? cum de apar astfel de comentarii idioate la acest articol?

  ok, nu iti place wiesel sau institutul lui, foarte bine, critica-l, dar nu pentru ca este evreu, ci pentru ca e prost ceea ce face.

  culmea e ca nu evreii ies prost din afacerea asta, ci noi, romanii. nu suntem in stare sa comentam relaxati pe marginea unui subiect minor totusi.

  regards,
  ws
  • +6 (6 voturi)    
   comentariul tau este pe dinafara (Miercuri, 17 februarie 2010, 2:43)

   radu [anonim] i-a raspuns lui ws

   pentru ca Elie Wiesel vorbeste in numele Institutul pentru Studierea Holocaustului, institutie citata in presa internationala deci formatoare de opinii

   In concluzie comentariile celor de sus nu sunt idioate ci ilustreaza niste pareri vizavi de intoxicarea massmediei de catre Holocaustul evreiesc si faptul ca daca ai o parere negativa fata de evrei esti categorisit fara drept de apel antisemit chit ca ai dreptate.
   • -3 (3 voturi)    
    mersi (Miercuri, 17 februarie 2010, 3:30)

    ws [anonim] i-a raspuns lui radu

    @radu

    raspunsul tau confirma ce am spus mai sus. mersi pentru exemplul dat de tine.

    regards,
    ws
    • +5 (5 voturi)    
     Evreii nu sunt ca si noi! (Miercuri, 17 februarie 2010, 9:38)

     vio [anonim] i-a raspuns lui ws

     Noi nu avem legi speciale care sa-i condamne pe anti-romani
     Anti-romanismul nu este un delict!
     Nu avem institute care sa vaneze prin lume anti-romanismul!
     Nu nu da nimeni bani doar pentru ca suntem romani.
     Nu avem institute si comisii care sa supravegheze ca nu cumva sa apara vreun film sau carte care sa nu ne convina.
     Film,ele care prezinta suferinta romanilor nu iau Oscar.
     Romanii nu au teritorii ocupate, colonii si se supun rezolutiilor ONU.

     samd
    • +2 (2 voturi)    
     trasatura in comun: nu stiu, (Miercuri, 17 februarie 2010, 10:12)

     je [anonim] i-a raspuns lui ws

     protestatarii - ce soi de film e, unde participa; autorul comentariului: ce vrea sa fie filmul, daca protestatarii reactioneaza dintr-un reflex; protestatarii impotriva protestatarilor: ca exista evrei de la Bellow la Toma.
     Daca comentariului i se poate atesta bun-simt, la redactarea replicii a prevalat calitatea Toma: la nivel individual i se arunca sacul peste cap celui invinuit cu indesarea tuturor categoriilor in altul din aceeasi canepa. Ce propunea retinutul si politicosul curator al sectiunii vizate? "Nu credem in cenzura, ci in dezbatere si educatie.". De fel: mersi.
     Eu presupun ca filmul ar putea participa si la un festival in Israel, tocmai pentru ca exista acele categorii. S-ar fi aruncat Institutul cu aceeasi dezinvoltura in maracini?
 • +4 (4 voturi)    
  georgedragomir2002@yahoo.com (Miercuri, 17 februarie 2010, 2:51)

  george dragomir [anonim]

  Nu am vazut filmul, doar niste trailere pe youtube. Dar am vazut altceva in US...un rabin a cerut si a reusit sa scoata niste pomi de Craciun, pomi care decorau un aeroport. Cred ca am spus deajuns....
  • 0 (0 voturi)    
   Ai vazut tu in US... (Duminică, 28 februarie 2010, 6:31)

   m m [anonim] i-a raspuns lui george dragomir

   Nu ai vazut filmul, dar hai sa dai si tu cu bata. Ai uitat sa amintesti de Iceberg, cel ce-a scufundat vasul Titanic.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce vigilenti sint! (Miercuri, 17 februarie 2010, 3:50)

  9a [anonim]

  Oare ei i-au condamnat vreodata pe cei care au implementat comunismul la noi?
  Ar trebui sa invatam de la ei si sa le cerem daune substantiale, ca sintem mult mai multi lezati...
 • +2 (2 voturi)    
  Katz, parca vorbisem si de palestinieni, ... (Miercuri, 17 februarie 2010, 6:33)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  candva, mai prin vara trecuta: cu aia cum ramane, ca s-ar putea sa fie mai semiti decat unii mercenaru contra antisemitismului? Ai facut ceva si pentru ei?

  In rest, vezi ca nu mai aveti mult timp, urmeaza "marea finala", una apo... era sa zic apocaliptica: apoteotica!

  In caz k-atz uitat: NWO = BS!
 • +3 (3 voturi)    
  Sa se prezinte si crimele lor (Miercuri, 17 februarie 2010, 9:26)

  Radu [anonim]

  Deoarece filmul va mai avea doua parti, as vrea ca
  una sa trateze chiar fictiv cine au fost majoritatea securistilor ucigasi care au venit in Romania pe tancurile rusesti,contribuind din plin la distrugerea
  acestei tari.
  Dar de tampiti si antisemiti(asta-i adevarul!) ce sunt, nu-si dau seama ca se baga singuri in kkt.
 • 0 (2 voturi)    
  bagatul in seama sau cum sa ne facem publicitate (Miercuri, 17 februarie 2010, 10:50)

  amarillis [anonim]

  sunt curios doar cu cat le-a crescut numarul de vizitatori pe site in urma “protestului”.
  Eu unul l-am accesat si banuiesc ca si altii au facut la fel. Si cu siguranta mult mai importanti decat mine, simplu cititor hotnews. Ca dupa parerea mea, aceasta a fost miza lor.

  Au identificat evenimentul, au speculat filmul si hai si noi cu scrisoarea la directorul festivalului. Ne facem cunoscuti, starnim ceva reactii din care, cine stie, ne iese si noua de-un film, de-o sponsorizare, ceva.

  Comentariul meu n-are nici o legatura cu activitatea institutului ci doar cu “strategia” lor de pr.
 • +1 (1 vot)    
  fapt divers (Miercuri, 17 februarie 2010, 10:54)

  vrabiutza [anonim]

  Cativa oameni care au contribuit la instaurarea comunismului in Romania, impotriva carora au luptat taranisti, liberali, ofiteri din Armata Regala, legionari, tarani, profesori etc:
  1. Vasile Luca - nume real Luka Laszlo, secui din Ardeal
  2. Lucretiu Patrascanu - roman (asasinat pentru ca ar fi spus "inainte sa fiu comunist, sunt roman")
  3. Iosif Chisinevschi - nume real Iosif Broitman, evreu din Basarabia
  4. Petru Groza - roman
  5. Emil Bodnaras - tata ucrainean, mama germana, nume real Bodnarenko
  6. Ana Pauker - nume real Hanna Rabinsonh, evreica
  7. Miron Constantinescu - nume real Meir Kohn, evreu
  8. Alexandru Nicolschi - nume real Boris Grunberg, evreu din Transnistria; spion NKVD si cel care a coordonat "Experimentul Pitesti"
  9. Gheorghe Gheorghiu-Dej - roman, moare subit de cancer dupa o vizita la Moscova.

  Din cei 9, 3 sunt romani, 4 sunt evrei, iar 2 alti alogeni.
  • +2 (2 voturi)    
   si'ar mai fi (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:15)

   cioara vopsita [anonim] i-a raspuns lui vrabiutza

   walter roman aka walter neuman
   leonte rautu aka lev oigenstein

   secretarii generali pcr-
   romani
   Gheorghe Cristescu 1921–1924

   romani verzi
   Elek Köblős 1924–1927
   Vitali Holostenco 1927–1931
   Alexander Ştefanski 1931–1936
   Boris Ştefanov 1936–1940
   Ştefan Foriş 1940–1944

   tartori bolsevici
   Gheorghe Gheorghiu-Dej 1945–1954
   Gheorghe Apostol 1954–1955
   Gheorghe Gheorghiu-Dej 1955–1965
   Nicolae Ceauşescu 1965–1989
 • -2 (4 voturi)    
  OGORANU (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:21)

  Gheorghe [anonim]

  OGORANU a fost un legionar, cu tot ce implica aceasta stare: ideologie fascista, rasista, antisemita, antidemocratica, fapte si actiuni impotriva unor oameni nevinovati. A participat la pogromul de la Bucuresti, in care au fost ucisi 125 de evrei, unii dintre ei copii , executati in casele lor prin focuri de arma in piept sau abdomen.

  DACA vreti sa glorificati un astfel de personaj, fie si printr-un film de "fictiune" - inseamna ca nu sunteti mai prejos de criminalii care isi justifica actiunile prin ideologii anti-umaniste.

  IN ORICE CAZ, istoria se poate repeta, iar maine puteti fi fi umiliti sau batuti pe strada pentru ca sunteti mai brunet sau pentru ca v-ati bronzat la soare. De exemplu.
  BAFTA!
  • +3 (3 voturi)    
   serios? (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:31)

   golda meir [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

   Gheorghe, de unde stii ca Ogoranu personal a participat la "pogromul de la Bucuresti"? Stii faptul ca Miscarea Legionara nu a fost condamnata de Tribunalul de la Nurnberg, asa cum au fost condamnate spre exemplu, Crucile cu Sageti din Ungaria, Ustasa din Croatia, Hlinka-Garda din Slovacia, rexistii din Belgia etc.? Nu e vorba de glorificarea cuiva, ci de a prezenta niste lucruri mai putin cunoscute.
   Ai dreptate ca istoria se repeta, doar ca de multe ori victima devine calau. Sionismul si politica dusa de zeci de ani de statul Israel impotriva palestinienilor ar putea fi la randul ei etichetata drept rasista (purificare etnica in teritoriile ocupate), anti-democratica (nu le acorda drepturi civile si politice palestinienilor, considerati cetateni de rang 2) si antisemita (palestinienii si arabii sunt la randul lor semiti, nu doar evreii).
   • -3 (3 voturi)    
    OGORANU RASPUNS (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:21)

    Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui golda meir

    Doamna Meir

    Cu tor respectul, cine face parte dintr-o asmenea organizatie, isi asuma ideologia si actiunile respective. Nu am auzit ca Ogoranu sa se fi dezis de crimele legionare. Ca atare, asta e situatia.
   • 0 (0 voturi)    
    Care o fi adevarul? (Joi, 18 februarie 2010, 10:04)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui golda meir

    Despre pogromul de la Bucuresti - http://miscarea.net/nu-vor-dusmanii3.htm

    Despre achitarea Miscarii legionare de catre Tribunalul International de la Nurnberg - http://miscarea.net/miscarea-exonerare-fotin.htm
 • +2 (2 voturi)    
  Brazii se frang, dar nu se indoiesc (Miercuri, 17 februarie 2010, 11:32)

  Mihai [anonim]

  Am citit putin despre acest personaj (Ion G Ogoranu) atat de controversat de aceste ONG-uri care-l critica si am ramas profund impresionat nu doar de el ci si de grupul sau, care au avut curajul sa se opuna unui regim idiot (Eu unul n-am vazut legatura cu eveii)

  Cati dintre noi stim ca toti componentii grupului carpatin fagarasan au fost studenti la medicina, agronomie, inginerie...Cati stiu ca pt ei s-a creat un servicul special al Securitatii, Bande si ca au ajuns sa trimita un regiment intreg pt ai anihila.

  Sincer, am privit-o ca pe o lupta intre intelectualii tarii si prostimea foarte probabil de 4 clase, care s-a vandut regimului idiot pentru functii si grade in Armata, Politie, Securitate...Din pacate au pierdut...iar asta se vede acum...

  Cand se va umple golul lasat in urma de acest regim idiot ? Ma tem ca nu prea curand.

  Pt cine doreste sa stie mai multe despre acest personaj

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Gavrila_Ogoranu
  • +2 (2 voturi)    
   am avut un var (Miercuri, 17 februarie 2010, 12:10)

   oarecare [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   care a fost icorporat in trupele de securitate unde a stat trei ani, atat era termenul atunci.
   cea mai mare parte a acestor trei ani a petrecut'o in muntzi, vanand banditzi, cum li se spunea.
   a ramas cu amintiri de groaza care l'au bantuit pana la moarte.
 • +2 (2 voturi)    
  Incepe sa ma tem (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:06)

  Un roman anonim [anonim]

  Din nou parizanii anticomunsiti sunt prin definitie bantiri legionari ca si in perioda comunista (culmea e ca printre ei erau chiar si catva comunisti care s-au lamurit cum sta poroblema). Maine-poimane vor fi glorificate din nou crimele comuniste ca lupta impotriva burghezo-mosierimii. Ajungem iar la perioda in care rabinul sef Safran si presedintele comunitatii evreesti Fildermenn erau sa fie inculpati pentru colaborare cu fascismul datorita faptului ca au avut curajul sa nege aberatiile comuniste. Dar despre provocatorii bolsevici trecuti peste Nistru pentru a agita si nicita populatia minoritara impotriva armatei si autoritatilor romane in retragere din Basarabia si Bucovina de Nord care prin actiunile lor au creat premizele crimelor pe baze etnice nu se spune nimic desi in toate legislatiile autorii morali sunt la fel de vinovati ca si autorii materiali. Despre criminalii comunisti indiferent de etnie, pentru ca comunistii nu au patrie, nimic. Stanga e totdeauna buna, indiferent ca e extremista, drepata e totdeauna rea indiferent ca e democrata. Si prin asta unii spera ca vor creea concordie intre romani si minoritati? //.
  (editat de HotNews.ro)
 • +2 (2 voturi)    
  unde este bunul simt? (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:18)

  remus [anonim]

  subiectul filmului este lupta anti comunista!ce treaba are faptul ca unii dintre ei au fost legionari?sau cei ce critica personajul o fac doar pt ca se simt lezati in calitatea lor de fosti admiratori ai comunismului! si oricum miscarea legionara nu a fost condamnadata la nurneberg pt crime sau pt legaturi cu fascismul. cei ce critica filmul as vrea sa ii intreb: UNDE VA ESTE BUNUL SIMT?
 • -3 (3 voturi)    
  trucarea identitatii, specialitate romaneasca! (Joi, 18 februarie 2010, 17:17)

  hekmar [anonim]

  daca cineva citeste jurnalul scriitorului evreu sebastian, de fapt un quasiscriitor, fiindca la el nu se poate vorbi de un talent literar adevarat, decat de un fel de scriere feminina, denumita de nemti groschenromane, poate realiza oricine cata aiureala istorica este in capul romanilor. istoria invatata de romani va ramane inca decenii istoria cetateanului turmentat. romanii nu stiu cu cine voteaza in istorie. nu recunosc ca au furat istoria ungurilor, nu se recunosc ca criminali nazisti in al 2-lea razboi mondial, nu se recunosc ca antisemiti, antitigani, cu toate ca in europa de vest romanul este oricum sinonim cu tigan. a face un film cu un erou legionar, luptator anticomunist, nici nu este de mirare. poporul acesta, prin excelenta mitocan, se vrea de cand se stie, nobil. pe ce se bazeaza pretentiile sale, nu se stie, poate doar pe simpla realitate ca nemtii in disperarea lor de-a avea niste aliati in nebunia lor, i-au acceptat pe romani. cati stiu oare dintre romani ca neamtul de rand se jeneaza pana astazi ca a marsaluit alaturi de tiganii romani pana la stalingrad? desigur ca cativa imbogatiti romani s-au vrut imediat rasa superioara, cu tristete insa ar trebui sa se vada macar acum dupa 60-70 de ani ca sant niste primitivi, imposibil de civilizat, cum spun italienii, o natie defecta, care si-a permis sa dispretuiasca una din cele mai inteligente natii ale pamantului, evreii si sa arunce cu pietre in rusi, o alta natie care a dat omenirii unele din cele mai mari valori spirituale. legionarii sant comparativ tot un fel de parveniti, ca si comunistii, din niste nenorociti si-au fabricat biografii de printi si nobili, de care nici dracu n-a auzit. in realitate au colaborat si ei bine mersi cu comunistii, asa cum corcirea cu tiganii care se recunosc in public, este de mult o normalitate a celor care se cred pur romani. pana cand nu vom invata sa fim sinceri cu istoria si originea noastra, vom face mai departe fictiuni ca acest film,
  • +1 (1 vot)    
   defect... (Joi, 18 februarie 2010, 19:48)

   ... [anonim] i-a raspuns lui hekmar

   defect este comentariul dumneavoastra
   daca ati pune mana sa cititi, ati observa ca "legionarul" ion gavrila ogoranu avea un discurs caracterizat in primul rand de Normalitate. common-sense, cum i se mai spune in engleza.
   btw, mihai sebastian a fost un scriitor - chiar daca nu unul complex, in schimb un creator remarcabil de atmosfera. si un om extraordinar.
   nu stiu cat de fictional este filmul, in schimb cartea lui ion gavrila ogoranu reda o realitate extrem de interesanta. de care cu siguranta nu ati auzit pana acuma, dar ca un veritabil diletant sunteti cu atat mai sigur cu cat nu v-ati obosit spinarea deasupra unor carti.
   totusi, ca sa ridicam un pic valul ignorantei dumneavoastra in aceasta privinta, tin sa va anunt ca nu este nici o legatura intre istoria d-lui ogoranu si "cei care se cred romani puri". personal, sunt multumita ca imi stiu inaintasii pana la a patra generatie, ca le-am aflat istoria, care nu a fost deloc lina, si ca stiu cate ceva despre nationalitatile care s-au combinat in sangele meu.
   cat despre comentariul dumneavoastra, ar trebui varat repede la rubrica "extremisme" si calificat ca irepetabil. de dragul ratiunii, nu neaparat al romaniei :D
  • 0 (0 voturi)    
   un neam de tigani antitigani (Vineri, 19 februarie 2010, 6:08)

   je [anonim] i-a raspuns lui hekmar

   este sinonim cu "self-hating jew", nu de-aici porneste deductia?
   Nu facem aici tipologia diferitelor neamuri, insa daca sustii ca neamtul de rand se rusineaza pentru alianta sa cu romanul, atunci sa vedem in cine arunca el cu pietre in decursul secolelor: am putea incepe chiar cu evreii din Evul Mediu, insa vrem sa fim mai aproape de timpurile moderne. Am avea unu la mana pe "Erzfeind" francezii de la Bonaparte incoace. Doi, italienii, cei mai "nesiguri cantonisti" de prin imprejurimi, in continuare polonezii, nici carne nici peste, slavi si catolici, sarbii, un bolovan in praful unui drum dezfundat din Balcani peste care carul de lupta teuton a sarit de doua ori in ultimul secol si si-a rupt osia. In sfarsit, pentru a curma confuzia cu multele noduri in papura si spre sistematizare, a fost inventat "der Untermensch" la care incap cu totii.
   Asa ar trebui s-arate romanul pentru a trece de nobil? La cine?
  • 0 (0 voturi)    
   Auzi, trucaj! Hm (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 12:12)

   Craisorul Muntilor [anonim] i-a raspuns lui hekmar

   O, d-le hekmar, nu mai trebuia comentariul, ajungea doar semnatura ca ne prindeam noi despre ce e vorba.
   Asa. De ce zici mata ca le-am furat ungurilor istoria? Ce anume ne-am insusit noi, romanii, din realizarile lor, ca n-am idee?
   Si-apoi de unde ai mai scos-o p-asta cu criminali nazisti in al 2-lea razboi? Nu stii ca a existat un tribunal de razboi la Nuremberg? Nu-mi amintesc sa fi fost citati pe-acolo. Nici Legiunea nici alta miscare, formatiune sau partid. Ba, mai mult, Romania a fost tara care i-a primit pe evreii refugiati din Germania, Ungaria si aiurea, cea care, ignorind amenintarile furibunde ale liderilor nazisti cu Hitler si Goering in frunte, a REFUZAT sa participe in vreun fel la exterminarea lor.
   Care va sa zica, nu "si-a permis" sa dispretuiasca nici o natie de pe pamint, cu atit mai mult una atit de inteligenta, precum spuneti.
   Am aruncat cu pietre-n rusi, spuneti.
   Am dat si noi cu ce-am putut, de! Cind iti fura tara parca te mai uiti?! Lasi naibii ighemoniconu' si treci la treaba! Da' uite-asa, mai cu pietre, mai strigind la ei, ii alergaram otira prin gubernie.
   Si uite-asa, primitivi cum au fost romanasii nosti (si cum sper sa si raminem, na), se batura veacuri de-a rindul cu toate imperiile de primprejur. Si macar ca nu izbindeau ades, si de fiecare data au luptat numai in inferioritate, credinta si puterea lor de jertfa ii faceau sa lupte pina la moarte. Iar asta da noblete, d-le hekmar!
   Asta e nobletea cu care s-a mindrit poporul asta.
   Iar Gavrila Ogoranu este un demn urmas al inaintasilor sai. El si camarazii sai.
   E treaba dumitale daca-i consideri ori ba.
   Eu unul le sint recunoscator. Dumnezeu sa-i odihneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Cine se aseamana se aduna (Joi, 27 august 2015, 20:11)

  Jean Paul Belmondo [anonim]

  Institutul pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” si Asociatia pentru Studierea Istoriei Romilor ...
  Si sa nu uitam Petre Roman care a fortat oficializarea denumirii de romi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by