Filmul documentar 'Copiii Uraniului', realizat de Iulian Ghervas si Adina Popescu, va avea premiera oficiala vineri, la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Capitala, anunta producatorii. Castigator al premiului pentru “Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc” la editia 2009 a Festivalului International de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, filmul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Televiziunii Romane.

Filmul va fi proiectat la Noul Cinematograf al Regizorului Roman - Studioul Horia Bernea de la Muzeul Taranului Roman, vineri, incepand cu ora 18.00, in prezenta realizatorilor si a producatorului Tudor Giurgiu.

Documentarul spune povestea unei asezari miniere Baita Plai, din judetul Bihor. Aceasta fost ridicata in anii ’50, dupa descoperirea de catre rusi a unui bogat zacamant uranifer. In scurt timp au inceput exploatarea masiva a minereului. Scopul principal: sprijinirea programului nuclear militar sovietic.

In prezent, in asezarea Baita Plai mai traiesc aproximativ 90 de oameni. O comunitate mica si saraca intr-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate ca, in anul 1998, mina “Avram Iancu” a fost oficial inchisa, iar intreaga zona a intrat intr-un proces de ecologizare, ca o ironie a sortii uraniul se intoarce acasa, pe furis, la adapostul noptii, sub forma de deseuri radioactive.

Printr-o hotarare de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Baita-Plai au fost transformate in Depozitul National pentru Deseuri Radioactive.