Recitalul sustinut de doi binecunoscutii muzicieni Philippe Graffin (vioara) si Claire Desert (pian) a redeschis pe 4 februarie stagiunea 2009 - 2010 a Societatii Enescu din Londra.

Pentru o asistenta de aproximativ 200 de persoane, printre care celebrul pianist Stephen Kovacevich artistii au interpretat piese de Enescu, Schumann, Ravel si Schubert.

" Primul concert din 2010 al Societatii Enescu a potentat profilul Institutului Cultural Roman, care a devenit - indiscutabil - un reper important in agenda publicului londonez de muzica clasica" – a spus pianistul Stephen Kovacevich la finalul recitalului.

Philippe Graffin este unul dintre cei mai apreciati violonisti francezi, consacrat de un stil distinct si concertele extraordinare sustinute pana acum. Revista Gramophone a scris despre Graffin ca este artistul care "intelege cel mai bine repertoriul francez", in timp ce interpretarile originale din repertoriul clasic si contemporan universal au fost elogiate deopotriva de publicul si critica de specialitate internationale.

Artistul a sustinut concerte cu muzicieni renumiti precum Lord Menuhin, M.Rostropovich, Martha Argerich, S.Commisiona, Jean-Yves Thibaudet. A concertat in Europa cu orchestre prestigioase precum Royal Philharmonic, The Philharmonia, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hague's Residentie Orkest, Gothenburg Symphony, Czech Philharmonic si Netherlands Radio Symphony Orchestra. Philippe Graffin este fondatorul si directorul artistic al Festivalului International de muzica de camera Consonances din St Nazaire, Franta, si participa regulat la festivaluri de muzica de camera de renume din Europa si Statele Unite.

Claire Désert si-a inceput studiile la Conservatorul National Superior de Muzica de la Paris la varsta de 14 ani si a castigat premiul I pentru pian si muzica de camera la clasa profesorilor Ventislav Yankoff si Jean Hubeau. Dupa ce a castigat o serie de premii la Competitia Senigallia din Italia in 1986 si la Competitia Santander din Spania in 1987, Claire a participat la festivaluri prestigioase si a concertat cu orchestre mari precum Orchestre de Paris, Orchestre National d'Ile de France, Ensemble Orchestral de Paris, New Japan Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Québec. Pianista este membra a Quartetului Kandinsky, care a castigat premii la competitii internationale in Florenta si Melbourne si care concerteaza regulat in Franta si in strainatate.

Societatea Enescu a fost infiintata de catre Institutul Cultural Roman din Londra in 2007, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei, cu scopul de a promova creatia enesciana in mediul britanic. Presedintele Societatii Enescu este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic este violonistul Remus Azoitei.

Stagiunea Societatea Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni de prestigiu, care interpreteaza lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal. Concertele Societatii Enescu sunt recomandate regulat in revista Time Out din Londra.

In cadrul aceluiasi program de promovare a creatiei marelui compozitor roman, din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acorda anual Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music, informeaza comunicatul ICR Londra.