Expozitia fotografica de arhitectura Art Nouveau in Romania va fi vernisata sambata, 6 februarie 2010, la Muzeul de Arheologie si Etnologie din Setúbal (Portugalia). Expozitia a fost deja prezentata, in iulie 2009, in capitala portugheza cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Lisabona.

Dedicata primului curent modernist din arta si, indeosebi, din arhitectura mondiala, expozitia cuprinde fotografii ale unor opere reprezentative din cele trei moduri diferite de dezvoltare a stilului, in functie de pozitiile regionale specifice si de disponibilitatile socio–cultural-politice (Banat, Transilvania si Bucovina, respectiv Vechiul Regat). Astfel, sunt prezentate creatii ale arhitectilor vienezi Otto Wagner, Ödön Lechner, Dezo Jakab si Marcell Komor, realizate la Oradea, Timisoara, Arad, Targu Mures, precum si edificii celebre proiectate de Ion Mincu, Anghel Saligni, Petre Antonescu, Daniel Renard etc.

Evenimentul va cuprinde si vizionarea catorva scurt-metraje semnificative pentru diversitatea arhitecturala a Romaniei, infatisand monumente din Bucuresti, Brasov, Bucovina, Sibiu, Moldova, Valahia, Transilvania, Oltenia. Acest moment va fi precedat de o prezentare a directorului ICRL, dr. Virgil Mihaiu.

Expozitia va fi deschisa publicului pana pe data de 27 februarie, de luni pana sambata, de la orele 09:00 la 12:30 si de la orele 14:00 la 17:30.

Pana in prezent, expozitia a fost prezentata la Catedrala Sf. Sofia din Istanbul, cu ocazia vizitei Presedintelui Romaniei, in septembrie 2005, la sediul Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, in contextul preluarii de catre Romania a presedintiei OCEMN, la sediul ONU din New York, cu ocazia preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului de Securitate, la Ministerul Afacerilor Externe turc din Ankara, pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei, in 2005. In luna noiembrie 2006 a fost inclusa in programul Zilelor Culturii Romanesti la Amman, iar din 2007 a inceput sa fie itinerata la ambasadele si Institutele Culturale Romane din strainatate.

Expozitia Art Nouveau in Romania, realizata de Prof. Univ. Dr. Arh. Sorin Vasilescu, presedintele Fundatiei Giuglio Magni, este un proiect organizat de catre ICR Lisabona la propunerea Departamentului de Diplomatie Publica al Ministerului Afacerilor Externe, se arata in comunicatul remis Hotnews.