In perioada 19 - 26 februarie.2010 are loc la Mons cea de a 26-a editie a Festivalului International al Filmului de Dragoste. Prin traditie, organizat in luna februarie - luna in care se sarbatoreste Sfantul Valentin - acest festival are la baza “tema iubirii”, declinata sub toate aspectele. Invitata de onoare la editia din acest an, Romania va fi reprezentata prin cele mai recente productii cinematografice semnate de Cristian Mungiu, Dan Pita, Bobby Paunescu, Nae Caranfil, Dan Chisu, Gabriel Achim.

Pentru a marca evolutia spectaculoasa si unanim recunoscuta peste hotare a ultimului val al cinematografiei romanesti, organizatorii au propus un program complet si complex ce cuprinde cele mai recente productii romanesti, filme inedite in Belgia, actori, regizori, producatori si invitati de marca.

Potrivit comunicatului, vor fi prezente in Festival filmele Cealalta Irina de Andrei Gruzsnicki, Websitestory de Dan Chisu, Amintiri din epoca de aur de Cristian Mungiu, Hotel de lux de Dan Pita, Francesca de Bobby Paunescu, Restul e tacere de Nae Caranfil si fimul de scurt metraj Bric Brac de Gabriel Achim.

Printre personalitatile de marca ale cinematografiei romanesti, la aceasta editie a festivalului vor fi prezenti regizorii Nae Caranfil, Dan Chisu, Cristi Puiu, Bobby Paunescu, Dan Pita, Gabriel Achim, Dan Necsulea, actrita Maia Morgenstern - invitata de onoare a Festivalului, actrita Maria Dinulescu (membra a juriului international al acestei editii a festivalului), actorul Andi Vasluianu, Manuela Cernat - sefa Catedrei de Comunicare Audiovizuala a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”, si altii.

Momentele din festival dedicate Romaniei sunt urmatoarele:

  • CONFERINTA

Dialog despre evolutia cinematografiei romanesti

  • OMAGIU ADUS UNIVERSITATII DE TEATRU SI FILM DIN BUCURESTI

Cu ocazia celei de a 60 a aniversari.

- crearea unui montaj DVD din extrase din filme realizat de Universitate.

- proiectii de scurt-metraje realizate de studentii acestei universitati pe parcursul festivalului

- Sectiunea omagiu: proiectia filmului “Povestiri din epoca de aur” in prezenta lui Hanno Hoffer si Razvan Marculescu

  • INTALNIRE INTRE PRODUCATORII BELGIENI SI ROMANI

Punct de plecare in stabilirea unei posibile colaborari in materie de productie intre Belgia si Romania

  • FASCICUL DESPRE CINEMATOGRAFIA ROMANESCA

16 pagini despre trecutul si prezentul in cinematografia romaneasca.

  • EXPOZITIE DE AFISE DE FILME ROMANESTI

Expozitie dedicata istoriei cinematografice din Romania va fi prezentata la Art Plaza, in perioada 12 - 28 februarie 2010.

  • SEARA MULTICULTURALA ROMANEASCA - CONCERT LOREDANA GROZA si trupa Agurida

Creat in 1984 la intiativa lui Elio Di Rupo, politician social-democrat belgian si presedintele Partidului Socialist, festivalul este nu doar cel mai vechi festival de film francofon cu o longevitate neintrerupta dar si unul dintre primele festivaluri de film belgiene ca inovatie, atractivitate si renume international.

Cu peste 80 de filme de lung metraj si 35 de scurt metraj inscrise in festival, aceasta editie a Festivalului va dezvalui publicului prezent istorii de viata, care in ciuda distantei, raman din perspectiva temei festivalului povesti universale.