Singurul fiu inca in viata al cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, Valentin, intentioneaza sa ceara in instanta interzicerea spectacolului de teatru "Ultimele ore ale lui Ceausescu", pus in scena la initiativa Institutului International pentru Crima Politica si care a avut premiera in decembrie anul trecut, la Teatrul Odeon din Bucuresti. Anuntul a fost facut, marti, de avocatul lui Valentin Ceausescu, citat de AFP.

Spectacolul, o coproductie germano-elvetiana, cu actori romani, isi propune o reconstituire a evenimentelor care au precedat procesul cuplului dictatorial si executia celor doi si a fost deja jucat cu succes si peste hotare.

Spectacolul a fost regizat de Milo Rau si Simone Eisenring si ii are in rolurile principale pe Constantin Cojocaru (Nicolae Ceausescu), Victoria Cocias (Elena Ceausescu), Mircea Rusu (Ion Caramitru) si Constantin Draganescu (generalul Stanculescu).

Potrivit regizorilor spectacolului, acesta nu se vrea unul de teatru, ci o reconstituire a evenimentelor de acum 20 de ani.

Spectacolul s-a jucat de doua ori in Bucuresti in decembrie anul trecut, dupa care a ajuns si pe scene din Berlin, dar si in Elvetia, la Zurich si Lucerna.

  • "Ceausescu", marca inregistrata

Haralambie Voicilas, avocatul lui Valentin Ceausescu, a explicat, pentru AFP, ca fiul cel mare al fostului dictator roman si Mircea Opran, sotul lui Zoe Ceausescu, au inregistrat numele "Ceausescu" ca marca in urma cu doi ani, astfel incat acesta nu mai poate fi folosit in scopuri comerciale fara acordul lor.

Haralambie Voicilas a precizat ca Valentin Ceausescu va solicita daune simbolice - de 1 leu, in cazul in care va obtine o decizie favorabila a instantei.

"Scopul acestui proces nu este ca clientul meu sa se imbogateasca, ci acela ca numele tatalui sau sa nu fie ridiculizat", a mai declarat avocatul lui Valentin Ceausescu.