Institutul Cultural Roman din Budapesta incepe stagiunea 2010 a Film Klub cu “Drumul pasarilor”, un film produs de Libra Film, premiat pentru cel mai bun film documentar romanesc la Festivalul de film Astra Sibiu. Filmul va fi proiectat miercuri, 3 februarie 2010, de la ora 19.00.

Documentarul regizat de Klara Trencsenyi si Vlad Naumescu prezinta viata unei comunitati de rusi-lipoveni din Delta din perspectiva unei drame straine majoritatii celor ancorati exclusiv in modernitate. Comunitatea credinciosilor ortodocsi de rit vechi din Periprava trece prin momente grele. Batranul preot e bolnav, tintuit de mult la pat, iar cel tanar, ales de sateni, nu isi poate indeplini misiunea fiindca nu e insurat si nici nu se mai gaseste o fata dispusa sa devina preoteasa. Satul e disperat - inmormantarile sunt oficiate de diacon in lipsa preotului, si tot fara preot se tin slujbele de Paste sau de Craciun. Satenii isi amintesc cum atunci cand erau copii si se auzeau strigatele prizonierilor pe Dunare, parintii ii minteau ca nu e nimic, doar tipatul pasarilor. „Suntem pacatosi”, isi spun satenii, privind in trecut. Filmul urmareste trei ani din viata comunitatii unde schimbarile recente si modernizarea dezvaluie ce fragila si vulnerabila este o societate traditionala.

Proiectia filmului documentar “Drumul pasarilor” va fi onorata de prezenta regizorilor Klara Trencsenyi si Vlad Naumescu.