Au inceput inscrierile la Concursului National de Scenarii lansat de HBO Romania

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2010, 17:59 Actualitate | Cultură


Concurs de scenarii HBO
Foto: HBO Romania
HBO Romania a dat startul inscrierilor la cea de-a X-a editie a Concursului National de Scenarii, informeaza organizatorii. Perioada de desfasurare a concursului pentru toate cele 3 sectiuni (scurtmetraj, lungmetraj si documentar) este 1 februarie – 1 aprilie 2010.
Anuntarea castigatorilor se va face in cadrul Festivalului International de Film Transilvania care urmeaza a se desfasura la Cluj in perioada 29 mai 2010 –7 iunie 2010.

Si anul acesta se va folosi pentru inscrierea scenariilor, site-ul dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Toate inscrierile la «Concursul National de Scenarii»  - editia 2010 se pot face numai prin intermediul acestui site.

Pentru a putea participa la Concursul National de Scenarii, sectiunile lungmetraj si scurtmetraj, scenariile inscrise trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie scrise in limba romana, sa respecte regulile generale de concepere, scriere si editare aplicabile in cazul oricarui scenariu, sa fie originale, sa fie complete, sa aiba lungimea maxima de 125 de pagini, in cazul scenariilor de lungmetraj, si maximum de 40 de pagini in cazul scenariilor de scurtmetraj, sa nu fi participat sau sa nu fi fost inscrise la una sau mai multe din editiile anterioare ale competitiei, sa contina o prezentare a subiectului de maximum o pagina, sa nu contina niciun indiciu cu privire la autorul scenariului.

Depunerea scenariilor pentru ambele sectiuni (scurtmetraj si lungmetraj) se va putea realiza in perioada 1 februarie - 1 aprilie 2010.

In cazul sectiunii documentar, scenariile inscrise trebuie sa indeplineasca conditiile: sinopsis de o pagina in format document - document word (extensie .doc) sau document rich text format (extensie .rtf), redactata cu caractere Times New Roman dimensiunea 12, spatiere paragraf 1, 5 un document de 3-6 pagini care sa contina descrierea subiectului, descrierea personajelor (daca este cazul), o motivatie regizorala precum si consideratii despre stil si abordare vizuala, status-ul proiectului (pe o jumatate de pagina) - daca se afla in dezvoltare sau in filmare, daca exista acces la personaje, locatii, sa nu fi participat sau sa nu fi fost inscrise la una sau mai multe din editiile anterioare ale concursului.

Cei interesati de inscrierea scenariilor gasesc  mai multe informatii despre concurs si regulamentul de inscriere pe site-ul: www.hbo.ro/concursscenarii.

Componenta juriilor va fi anuntata pe data de 15 februarie 2010.

Potrivit organizatorilor, premiile oferite de catre HBO Romania in cadrul Concursului National de Scenarii sunt urmatoarele:

·    ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj” este in valoare de 3000 USD. In cazul in care scenariul declarat castigator este realizat de mai multi autori, premiul oferit urmeaza a fi impartit in mod egal intre acestia.

·    ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj” este in valoare de 1500 USD. In cazul in care scenariul declarat castigator este realizat de mai multi autori, premiul oferit urmeaza a fi impartit in mod egal intre acestia.

·    ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar” este in valoare de 2000 USD. In cazul in care scenariul declarat castigator este realizat de mai multi autori, premiul oferit urmeaza a fi impartit in mod egal intre acestia.

·    ”Premiul HBO  - 3 zile la TIFF” va fi pus la dispozitia celor 9 (noua) finalisti ai celor trei  categorii si consta in urmatoarele: 3 zile de festival al caror cost va fi acoperit integral (pe langa cazare si transport, acest pachet include si accesul gratuit al finalistilor la toate proiectiile si invitatii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc in aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteti gasi pe site-ul  www.tiff.ro , incepand cu data de 23 mai 2010).

Ca si anul trecut, toti finalistii pot avea scenariul publicat pe www.liternet.ro, printr-un acord dat prin intermediul unui checkbox pe parcursul inscrierii in concurs.

Concursul National de Scenarii este organizat, si in acest an, de HBO Romania, in parteneriat cu APFR (Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc), organizatorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), continuand colaborarea inceputa in 2005.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • reconsiderare (Luni, 3 mai 2010, 17:09)
  Fil [utilizator]

  Buna ziua,

  Vreau prin acest mesaj sa va anunt ca echipa HBO a tinut cont de sesizarea si argumentle mele si mi-a reprimit scenariul in concurs. Mi se pare un gest justificat, dar in aceeasi masura, admirabil.
  Va multumesc pentru sprijin.
  Cu stima,
  Corneliu Filip.*.


1231 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  procedura vicioasa concurs scenarii (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 23:32)

  Fil [utilizator]

  Buna ziua,

  Ma numesc Corneliu Filip, sunt medic psihiatru-rezident, locuiesc in Amsterdam.
  Mi-am inscris scenariul de LUNG METRAJ pentru concursul de scenarii HBO, in urma cu 3 saptamani (pe 01.04.2010). In aceeasi zi am primit si confirmarea prin email ca scenariul fusese primit, (asadar si "informatiile mandatorii") ca fusesem inscris si ca va participa in concurs ("Va uram succes!").

  Regulamentul de participare in concurs, care se afla pe pagina HBO stipuleaza: " In vederea inscrierii la Concursul National de Scenarii, editia 2010, autorul scenariului va trebui sa acceseze pagina de web www.hbo.ro/concursscenarii, unde va completa informatiile mandatorii solicitate in cadrul Curriculum-ului Vitae postat (!) pe aceasta pagina." In afara CV-ului, drept "informatii mandatorii" am completat: nume, prenume, data nasterii, telefon, email, adresa, parola.

  Asadar, am incarcat si "informatiile mandatorii"-conform regulamentului, care sa-mi autentifice identitatea. (altfel nici nu as fi putut incarca scenariul, pagina s-ar fi blocat). In afara acestor informatii cerute separat, am incarcat si CV-ul, in care aceleasi informatii, plus alte detalii sunt disponibile.

  Trei saptamani mai tarziu, adica alaltaieri, am primit de la departamentul HBO-scenarii un email prin care sunt anuntat ca, de fapt, (dupa ce mi se confirmase in scris participarea in concurs) sunt eliminat pentru ca "informatiile mandatorii" din CV nu sunt incarcate. Mi se transmite superficial o decizie luata in legatura cu un proiect care m-a costat luni de munca si incredere. Si asta, intr-un fel neargumentat, fara a mi se acorda cea mai mica explicatie si fara drept de replica.

  Mi-am pierdut simtul perceptiei? Ma aflu intr-un scenariu Kafkian? Bineinteles ca am incarcat si CV-ul! Oare asta vor sa spuna?! Sa fiu eliminat fiindca nu se gasesc "informatiile mandatorii"?

  Ce motiv as fi avut sa nu trimit acele informatii? Am o identitate fizica si civila cat se poate de conturata: sunt medic psihiatru-rezi
 • 0 (0 voturi)    
  viciul de procedura incepe in regulament (Luni, 26 aprilie 2010, 12:04)

  Corneliu Filip [anonim]

  Regulament concurs: "In vederea inscrierii la Concursul National de Scenarii, editia 2010, autorul scenariului va trebui sa acceseze pagina de web www.hbo.ro/concursscenarii, unde va completa informatiile mandatorii solicitate in cadrul Curriculum-ului Vitae postat (!) pe aceasta pagina.
  Inscrierea in concurs se va putea realiza prin depunerea scenariului cu ajutorul operatiunii de upload (incarcare) disponibila pe pagina respectiva de web."

  Situatia mi se pare cu atat mai grava cu cat functia upload este precizata doar pentru scenariu, in vreme ce CV-ul ERA POSTAT PE SITE. Prin urmare nu era nimeni avertizat, prin regulament, ca functia de upload se aplica si in cazul CV-ului (in cazul documentarului, asta se afirma explicit, dar nu in cazul lung si scurt metrajelor).

  Nu poti elimina un scenariu, din concurs doar pe baza unui detaliu birocratic, pentru care, (conform regulamentului) ei sunt de vina. Eu nu eram pregatit asadar, cu un CV in limba romana, dar l-am facut in 5 minute inainte de incarcarea scenariului (e, desigur, incomplet, dar exista si a fost trimis!)

  Nu fusesem asadar avertizat de obligativitatea de a avea un cv scris separat, cu toate astea l-am trimis. In regulament nu se specifica nimic despre vreun CV sau alt document scris separat, care la randul lui sa trebuiasca uploadat (in cazul documentarului, da). Din regulament se intelege doar ca vor trebui completate rubricile normale de pe formular si nu ca participantii trebuie sa aiba pregatit inca un document scris. In schimb, exact datorita acestui detaliu pe care au omis sa-l specifice in regulament, sunt eliminate scenarii.
  Acesti oameni reprezinta cu adevarat HBO?

  Sunt stupefiat!

  Corneliu Filip
 • 0 (0 voturi)    
  reconsiderare (Luni, 3 mai 2010, 17:09)

  Fil [utilizator]

  Buna ziua,

  Vreau prin acest mesaj sa va anunt ca echipa HBO a tinut cont de sesizarea si argumentle mele si mi-a reprimit scenariul in concurs. Mi se pare un gest justificat, dar in aceeasi masura, admirabil.
  Va multumesc pentru sprijin.
  Cu stima,
  Corneliu Filip
 • 0 (0 voturi)    
  Hbo (Luni, 17 mai 2010, 15:03)

  Papa Ion [anonim]

  M-am uitat la numele finalistilor de la lung si scurt metraj doar.3 din 6 au legatura cu lumea filmului. Unul e actor,una e regizor,altul e regizor scenarist membru al Uniunii Scriitorilor.Va intreb e pentru incepatori concursul sau pentru cei care sunt in domeniu,dar se pare ca nu le merge prea bine avand in vedere ca au ajuns sa concureze cu amatorii.Sau daca e pentru bani,e si mai rau.Concursul National de Scenarii HBO lasa din nou un gust amar.Iar ne vom uita la filme de 2 lei si la anul.De unde stiu?Pai sunt scenaristi in domeniu,dar nu au treaba cu creatia,au doar influenta.Si de aia sunt filme nasoale.
  • 0 (0 voturi)    
   perfect de acord (Luni, 24 mai 2010, 13:46)

   Catalin Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Papa Ion

   Si anul trecut, in 2009, a fost o faza asemanatoare (cu Mimi Branescu).

   Iar anul asta se pare ca va fi inca un "scandal". Pun intre ghilimele pentru ca oricum, nimeni nu se va sinchisi.

   Problema este aici si a juriului, care este absolut incompetent.

   Da, exista oameni care pot scrie un scenariu in Romania. Din pacate sunt promovate doar nonvalorile.
  • 0 (0 voturi)    
   un jaf (Vineri, 28 mai 2010, 21:55)

   Mihai Popescu [anonim] i-a raspuns lui Papa Ion

   De asta la concurs se cere si CV-ul pe care trebuie specificata si filmografia. Eu am auzit ca se uita direct la CV. Daca nu ai legatura cu lumea filmului, nici nu-ti baga in seama scenariul. Romania!
   • 0 (0 voturi)    
    Jenant - HBO (Luni, 14 iunie 2010, 10:25)

    Daniel [anonim] i-a raspuns lui Mihai Popescu

    Ma ajuta si pe mine cineva sa inteleg ce anume s-a urmarit la concursul national de scenarii HBO?
    Cum e posibil sa se faca filme asa de proaste in Romania. NU SUNT SCENARII? Ma indoiesc.
    Am vazut multe filme romanesti in ultimul timp si am ajuns la concluzia ca cei care fac filme nu au scenarii bune iar cei care au scenarii bune chiar nu sunt bagati in seama.
    Cum e posibil sa filmezi un om care sta pe buda 10 minute, sa filmezi un altul care-si incarca pusca 20 de minute, altul care sta si se uita pe geam inca 10 minute si sa pe pui totul cap la cap si sa zici ca ai facut un film.
    • 0 (0 voturi)    
     asa se fac filmele in Romania (Marţi, 10 august 2010, 15:17)

     Mihai Popescu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

     Nu exista scoala ca lumea de film in Romania.

     Filmele se fac pe baza sistemului "pile cunostinte relatii". Cine le are pe acestea, sau cine are bani (vezi milionarul Porumboiu) face si el ce poate. dar in general toata energia creativa se consuma facind rost de aceste PCR-uri.

     Exista scriitori si scenaristi de valoare. Dar nu se pot impune din cauza ca nu au unde. In nici un caz in acest concurs. Uita-te la juriul acestui concurs. Este format numai si numai din oameni care nu au absolut nicio legatura scenaristica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by