Pana pe 10 februarie 2010, tinerii din Romania nascuti in 1989 pot candida pentru proiectul paneuropean „Generation ‘89“. Desfasurat sub patronajul scriitorului si omului politic ceh Vaclav Havel, proiectul „Generation ‘89“ isi propune sa aniverseze caderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le tinerilor din noua state europene nascuti in anul 1989 o platforma de comunicare.

Participantii romani selectati de un juriu national vor participa intre 25 si 28 aprilie 2010 la intalniri cu colegi de generatie din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia si Ungaria, intalniri desfasurate simultan la Bucuresti, Bruxelles, Praga si Varsovia. Cu un trecut national diferit in legatura cu anul nasterii lor, 1989, si avand experiente si evolutii distincte din perspectiva cetateniei europene, tinerii implicati in proiect isi vor imagina viitorul lor si viitorul Uniunii Europene. O declaratie comuna pe care o vor redacta in timpul intalnirilor internationale – Declaratia „Generation ‘89“ – va fi prezentata de o delegatie a lor la Bruxelles, pe 7 iunie 2010, reprezentantilor Uniunii Europene.]

Proiectul Generation 89, prezentat de ICR

Marti, 2 februarie 2010, de la ora 18, in sala de expozitie a Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti (strada Vasile Lascar 31), Institutul Cultural Roman va prezenta Proiectul Generation 89. Prezentarea proiectului va fi urmata de proiectia filmului Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, in regia lui Catalin Mitulescu. Institutul Cultural Roman a organizat, in luna ianuarie, intalniri de prezentare a proiectului la Timisoara, Iasi si Sibiu.

Generation ‘89” este un proiect dezvoltat de EUNIC Praga, EUNIC Varsovia, EUNIC Bruxelles si EUNIC Bucuresti, in parteneriat cu Cafe Babel Sofia, Ministerul Federal Austriac pentru Stiinta si Cercetare, Arhiva Open Society. Institutele culturale si reprezentantele diplomatice organizatoare in tarile implicate in proiect sunt Institutul Cultural Roman, British Council, Goethe Institut, Centrul Ceh, Forumul Austriac, Reprezentanta Flamanda si Reprezentanta Valonia-Bruxelles a Belgiei, Institutul Polonez, Institutul Cultural Bulgar si Institutul Maghiar de Cultura. Proiectul „Generation ‘89” este finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Citizenship 2007 – 2013“.

Mai multe informnatii despre proiect si formularul pentru candidatura se gasesc pe site-ul proiectului: www.generation89.eu