Filmul documentar Videogramele unei revolutii/ Videogramme einer Revolution, regia Harun Farocki si Andrei Ujica, deschide luni, 25 ianuarie 2010, la ora 18.00, Seara de film de la Institutul Cultural Roman. Proiectia va fi urmata de o dezbatere la care vor participa Andrei Ujica, Emil Hurezeanu si Horia-Roman Patapievici.

Videogramele unei revolutii/ Videogramme einer Revolution (Germania, 1992, 107 min) a fost selectionat de Cinemateca austriaca din Viena in 2004 in cadrul programului „Die Utopie Film“ in lista „The Best 100 in Film History“. Documentarul reprezinta o analiza tulburatoare a rolului televiziunii in timpul revolutiei romane din 1989. Timp de cinci zile, in decembrie 1989, in timpul inlaturarii guvernului lui Ceausescu, demonstrantii au ocupat studioul televiziunii de stat si au transmis revolutia in direct. Producatorii de film Harun Farocki si Andrei Ujica au concentrat 125 de ore de transmisiuni video, in aceasta reconstituire cronologica a revolutiei.

Andrei Ujica (n. 1951, Timisoara), scriitor, regizor de film si profesor, traieste din 1981 in Germania. A studiat literatura la Timisoara, la Bucuresti si mai apoi la Heidelberg. In anii '70 a colaborat cu Serban Foarta la compunerea versurilor pentru formatia Phoenix. In 1990 isi incepe primul proiect cinematografic, „Videogramme einer Revolution” (Videograme unei Revolutii), in colaborare cu Harun Farocki.

Filmul, a carui premiera a avut loc in 1992, a devenit o referinta cu privire la relatiile dintre media si puterea politica in Europa sfarsitului de era comunista. Potrivit ICR, din 2001, Andrei Ujica preda cinematografia la Universitatea Nationala din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul „Out of the Present” (Rupt de prezent, 1995) – povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe statia spatiala MIR pentru 10 luni, timp in care se destrama Uniunea Sovietica, si „Unknown Quantity” (Cantitate necunoscuta, 2005), experiment multimedia pornind de la conversatii intre Paul Virilio, arheolog media si filozof, si Svetlana Alexievich, jurnalista rusa. In prezent Andrei Ujica lucreaza la documentarul „Autobiografia lui Ceausescu”.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile, informeaza ICR.