Fotografii reprezentand monumentele din sud-estul Europei declarate de UNESCO ca apartinand patrimoniului cultural universal sunt expuse in cadrul expozitiei CULTURE MATTERS deschisa la Galeria Galateca, in perioada 18-28 ianuarie 2010.

Expozitia CULTURE MATTERS contine 38 de panouri de mari dimensiuni pe care se pot vedea situri istorice si monumente medievale din Albania, Bosnia - Hertegovina, Croatia, din fosta republica iugoslava Macedonia, Muntenegru, Serbia si Kosovo. Imaginile provin de la artisti nascuti si crescuti in regiunile respective, si care traiesc si acum acolo.

Monumentele prezentate de expozitie releva faptul ca, intr-o considerabila masura, regiunea Balcanilor, cu influentele ei grecesti, romane, paleocrestine, bizantine, iudaice si osmane, este o parte a identitatii multiculturale europene, se arata in comunicatul Forumului Cultural Austriac.

Unul dintre aceste monumente, anume podul din Mostar, a fost restaurat si inaugurat cu fast, dupa ce fusese complet distrus in timpul celui mai nimicitor razboi care a bantuit Europa la sfarsitul secolului 20. Ne putem considera astazi norocosi pentru faptul ca orasul medieval Dubrovnik, distrus in cea mai mare parte in timpul acestui razboi, a fost refacut. Alte situri sunt insa lasate in continuare in paragina si amenintate cu distrugerea.

CULTURE MATTERS reprezinta o initiativa austriaca pentru sprijinirea integrarii europene a tuturor tarilor din sud-estul Europei prin intensificarea cooperarii culturale precum si prin eforturile de a pozitiona mai bine culturile acestei regiuni la harta spirituala a Europei. Este, de asemenea, o incercare de a intari constientizarea bogatului aport pe care-l are sud-estul Europei la mostenirea culturala europeana.

Expozitia este organizata de Forumul Cultural Austriac in colaborare cu Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti si cu Biblioteca Nationala Romana.