Decernarea Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Prima (editia XII-a) si Opera Omnia (editia a XIX-a) s-a desfasurat in cadrul manifestarilor prilejuite de aniversarea a 160 de ani de la nasterea marelui poet. Astfel, Dorin Tudoran a castigat Premiul National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia iar Premiul National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Prima, care i-a revenit lui Bogdan Stoian pentru cartea „Chipurile”, publicata de Cartea Romaneasca in anul 2008.

Chipurile este cartea unei lumi dense si contondente, extrasa din marginea marilor orase sau din centrul urbelor „in care nu se intimpla nimic”. O lume care se defineste pe parcursul lecturii, lezind retine si dilatind capilare. O colectie de portrete executate „cam pe sub mina, dar nu mai putin, peste picior”.

Stoian G. Bogdan (SGB) s-a nascut pe 29 octombrie 1983, la Comanesti. Este absolvent al Facultatii de Drept si masterand in Studii Juridice. A publicat poezie in revistele: Vatra, Luceafarul, Tribuna, Pana mea, Romania literara. Este editor la revista Pana mea si avocat stagiar.

Juriul care a decis ca Premiul National de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima sa-i fie oferit lui Stoian G. Bogdan a fost format din: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache si Andrei Terian, informeaza editura Polirom.

Premiul Opera Omnia i-a fost decernat poetului Dorin Tudoran de juriul format din: Nicolae Manolescu. Mircea Martin, Ion Pop, Al. Calinescu, Cornel Ungureanu. Alaturi de poetul Dorin Tudoran, originar din Timisoara, dar stabilit in America, au mai fost nominalizati pentru acest premiu Ion Mircea, Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu si Dinu Flamand.

Gala de decernare a Premiului National de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2009 a avut loc in cadrul Zilelor Eminescu organizate de Primaria Botosani, Consiliul Local Botosani, Consiliul Judetean Botosani, Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia Culturala "Hyperion-Caiete botosanene", Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii "Mihai Eminescu", Teatrul "Mihai Eminescu", Directia Judeteana pentru Cultura Botosani, Centrul de Creatie Botosani, Biblioteca "Mihai Eminescu" si Societatea Culturala "Raluca Iurascu" Vorona.