Cartea Amitei Bhose, dedicata marelui nostru poet, Eminescu si India va fi lansata miercuri, 13 ianuarie, ora 18:00, la Muzeul National al Literaturii Romane. Evenimentul este prilejuit de implinirea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.

Eminescu si India este nu numai o cercetare a influentelor indiene in opera eminesciana, ci si „o confirmare a locului de hotaratoare rascruci si influente pe care-l reprezinta in cultura universala contributia romaneasca”, spune Zoe Dumitrescu-Busulenga in prefata cartii.

In demersul sau, autoarea a mers pe drumuri nebatute, concluzionand: „Mihai Eminescu e singurul poet european care a facut India nemuritoare in tara sa”.

Amita Bhose (Calcutta, 1933 – Bucuresti, 1992) este prima traducatoare a lui Eminescu in spatiul asiatic – Eminescu: Kavita (Poezii), Calcutta, 1969 –, traducerile fiind realizate in bengali. Amita Bhose si-a dedicat intreaga existenta interpretarii cat mai exacte a tuturor „urmelor” si influentelor indiene in opera eminesciana. Dragostea pentru poezia lui Eminescu a determinat-o sa se stabileasca in Romania, unde a predat bengali, sanscrita si civilizatie indiana la Universitatea Bucuresti, totodata traducand in bengali literatura romana, scriind articole, studii, sustinand conferinte despre Eminescu, literatura romana si indiana.

Cartea, aparuta la editura Cununi de stele, contine o prefata si o postfata realizate de prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Busulenga, care creioneaza si un portret inedit al omului Amita Bhose, nu numai al cercetatoarei Amita Bhose, si reproduce referatele personalitatilor istoriei literare ale momentului.

In cadrul lansarii vor evoca personalitatea Amitei Bhose si rolul sau in cultura romana:

– Lelia Radulescu, Biblioteca „Ioan Slavici”.

– Elena Andronache, fosta studenta si colaboratoare a Amitei Bhose.

– Carmen Musat-Coman, fosta studenta, colaboratoare a Amitei Bhose, director editorial Cununi de stele.