La numai doua saptamini de la lansarea in New York, Chicago si Los Angeles, Politist, adjectiv (prezentat, in avanpremiera, in inchiderea festivalului de film romanesc organizat de ICRNY) a incasat peste 50.000 de dolari, urmind ca din 15 ianuarie sa fie prezentat si in Boston, San Francisco si Washington, informeaza ICR New York.

Filmul lui Corneliu Porumboiu reprezinta Romania in cursa pentru Cel mai bun film strain la apropiatele Oscaruri, ale caror nominalizari vor fi anuntate in 2 februarie, si beneficiaza, totodata, de o proiectie speciala si in cadrul Festivalului de Film de la Palm Springs, care a debutat pe 5 ianuarie.

Tot la Palm Springs va putea fi vazut, pentru prima oara in State, al doilea film al lui Calin Netzer, Medalia de onoare, „onorat” deja la Festivalul de la Salonic din noiembrie 2009 cu un numar record de patru distinctii: Premiu juriului, cel mai bun scenariu (cosemnat de Netzer cu Tudor Voican), cel mai bun actor (Victor Rebengiuc) si Premiul FIPRESCI.

„Povestit cu precizie si ironie si innobilat de interpretari extraordinare, acest film extrem de emotionant e centrat pe un barbat de 75 de ani recompensat cu o medalie de onoare pentru eroismul de care a dat dovada in timpul celui de-al doilea razboi mondial”, consemneaza site-ul festivalului american. Prezenta lui Calin Netzer la Palm Springs este sprijinita de ICRNY.

Cariera americana a Calatoriei lui Gruber, inceputa la editia din 2008 a Festivalului de film romanesc din New York, continua si in 2010, filmul lui Radu Gabrea urmind a fi proiectat in cadrul New York Jewish Film Festival, in 12 si 13 ianuarie, in prezenta regizorului.

Ecouri la Festivalul de Film Romanesc din New York

Desi a trecut o luna de la inchiderea celei de-a patra editie a Festivalului de Film Romanesc din New York, organizat de Institutul Cultural Roman din New York intre 4 si 6 decembrie la Tribeca Cinemas, prestigioasa revista cinematografica Variety publica cronici favorabile la doua dintre premierele prezentate in cadrul festivalului.

Despre Cealalta Irina (r. Andrei Gruzsniczki), criticul american prezent la evenimentul ICRNY, Ronnie Scheib, scrie: „Obsesia unui barbat pentru misterioasa disparitie a nevestei sale constituie materia prima pentru acest fascinant studiu in negarea realitatii.” (...) Cronicarul are numai cuvinte de lauda la adresa interpretarii sobre a lui Andi Vasluianu, adaugind ca datorita acesteia, cit si fortei filmului, „implicarea publicului in poveste este totala”.

Aceeasi Scheib este de parere ca Nunta muta (r. Horatiu Malaele), o „farsa bucolica” lipsita de excesele destabilizatoare ale unui Kusturica (cu care Malaele a fost comparat), e un film cu priza la public – in special datorita ingenioasei scene de petrecere nuptiala in tacere. Cronicarul evidentiaza „abilitatea cu care regizorul minuieste schimbarile de ton din poveste”, mentionind, totodata, solida interpretare a ansamblului de actori.