De curind, inca o traducere din opera lui J.M.G. Le Clezio, laureat al Nobelului literar in 2008, a aparut in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”: este vorba despre Cartea fugilor.

Romanul descrie cu o fina intuitie psihologica angoasa fiintei in fata constiintei subite a faptului ca lumea a devenit un spatiu de nelocuit, din care nu exista alta posibilitate de evadare decit o fuga perpetua. Antrenindu-ne in virtejul unui ritm nebunesc si al unei imaginatii debordante, calatoria pe care o intreprinde in jurul lumii tanarul Hogan, un vietnamez de nouasprezece ani din Lang Son, ne dezvaluie un univers ostil, monstruos, impinzit de orase alienante, populatii care mor in cea mai neagra mizerie si intinse regiuni devastate, un univers in care nimeni nu poate prinde radacini. Transformind calatoria intr-o adevarata „arta a fugii”, Le Clezio surprinde cu o subtilitate admirabila dorinta de evadare si foamea obsesiva dupa o alta lume care il mina pe tanarul Hogan de la un capat la altul al pamantului, il impiedica sa se aseze in vreun loc anume, il constring sa ramina permanent in miscare.

Le Figaro scrie despre Le Clezio ca este scriitorul fugilor – un dezradacinat prin vocatie, un om fara adapost pe intreg cuprinsul lumii. El se simte acasa pretutindeni si nicaieri ca si personajul sau, tinarul Hogan din Cartea fugilor, un hoinar pornit in cautarea unei comori ascunse, pe care cititorul este invitat sa o descopere.

Traducerea din limba franceza si notele sunt semnate de Rita Chirian.

Jean-Marie Gustave Le Clezio s-a nascut in 1940, la Nisa, intr-o familie de origine mauritiana. A urmat cursurile Universitatii din Bristol si ale Institutului de Studii Literare din Nisa. In 1964 si-a luat diploma de master la Universitatea din Aix-en-Provence, iar in 1983, doctoratul la Universitatea din Perpignan. A predat la universitatile din Bangkok, Mexico City, Austin si Boston. A debutat ca scriitor in 1963, cu romanul Procesul-verbal, care s-a bucurat de un succes imediat, fiind distins in acelasi an cu premiul Renaudot. Autor prolific, Le Clezio a publicat pina in prezent peste cincizeci de romane, volume de nuvele, eseuri, traduceri si carti pentru copii, dintre care au fost traduse in limba romana: Potopul (1966), Cautatorul de aur (1985), Primavara si alte anotimpuri (1989), Steaua ratacitoare (1992), Diego si Frida (1993), Africanul (2004), Raga (2006). Cariera sa literara a fost recompensata cu numeroase premii: premiul Valery Larbaud (1972), premiul Jean Gino (1997), Marele Premiu pentru Literatura Paul Morand (1980), premiul Printul de Monaco (1997). In 2008 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura.