22 filme romanesti de fictiune ar putea sa ajunga anul viitor pe ecranele noastre. 2010 promite sa fie un an la fel de bun ca 2009, mai bun chiar daca ne luam dupa cantitate . Ar fi, oricum, anul cu cele mai multe premiere din 1990 incoace si cu cele mai multe debuturi in lungmetraj -11, dar si primul an cu un numar remarcabil de coproductii. Iata mai jos filmele pe care ar trebui sa le vedem in 2010.

Datele de premiera nu sunt stabilite decat, poate, in linii foarte mari. Ce e cert e ca majoritatea filmelor ar trebui sa iasa pe ecrane primavara si toamna viitoare. Am tot spus “ar trebui” pentru ca deocamdata nimic nu e sigur. Si in lista de mai jos sunt si titluri care erau asteptate in 2009.

„Aurora” de Cristi Puiu

Coproductie romano-elvetiano-franco-germana a carei productie a fost invaluita in mister, ca la un blockbuster american. Dinspre Mandragora Movies, producatorul roman, n-a transpirat decat faptul ca cineastul n-a fost multumit de niciunul dintre actorii care s-au prezentat la casting, de aceea a facut scoala de soferi si a interpretat chiar el rolul principal, cel al unui cuadragenar in plina criza existentiala dupa ce a divortat si si-a dat demisia.

„Felicia inainte de toate” de Razvan Radulescu si Melissa de Raaf (debut)

Filmul e gata de mult, dar in acest an a circulat pe la festivaluri. Scenaristul Razvan Radulescu si nemtoaica Melissa de Raaf semneaza un film de actualitate despre o zi din viata unei familii din zilele noastre ai carei membri nu au experienta comunicarii. Ozana Oancea interpreteaza rolul Feliciei, o tanara femeie stabilita in Olanda, care se pregateste sa se intoarca in tara de adoptie dupa ce si-a vizitat familia din Romania. Ileana Cernat, Adina Andrei, Vasile Mentzel si Serban Georgevici completeaza distributia. Filmul a primit, in noiembrie, Premiul Cineuropa la Festivalul de la Estoril (Portugalia).

„Medalia de onoare” de Calin Netzer

Cel mai proaspat film romanesc multi-premiat in afara, coproductia romano-germana a lui Calin Netzer a fost senzatia Festivalului de la Salonic, de unde a plecat cu nu mai putin de cinci premii – Premiul Special al Juriului “Silver Alexander”, Premiul pentru scenariu – Tudor Voican, Premiul de interpretare masculina – Victor Rebengiuc, Premiul FIPRESCI si Premiul Special acordat de Asociatia Tehnicienilor de Film, Televiziune si Audiovizual din Grecia. A mai luat premii si la Torino. Al doilea film al lui Calin Netzer dupa “Maria”, “Medalia de onoare” e povestea unui pensionar care in 1995 primeste o invitatie la Cotroceni, unde presedintele urmeaza sa-l premieze pentru fapte de arme din al doilea razboi mondial de care, insa, nu se stie “vinovat”. Gurile rele spun ca Victor Rebengiuc e foarte bun. Si ca la fel de buni sunt Camelia Zorlescu, Mimi Branescu, Ion Lucian, Constantin Draganescu, Gabriel Spahiu. Pana si Ion Iliescu are un cameo!

„Caravana cinematografica” de Titus Muntean

Ecranizare a nuvelei omonime a lui Ioan Grosan, filmul e o coproductie romano-germana avandu-i pe Dorian Boguta si Mircea Diaconu in rolurile principale. Actiunea se desfasoara catre sfarsitul anilor 50 si inceputul anilor 60, cand caravanele cinematografice strabat tara in lung si-n lat pentru a transmite prin filme rusesti de propaganda indemnul partidului. Una dintre ele ajunge pe o vreme caineasca intr-un sat izolat din Transilvania. Este al doilea film al lui Titus Muntean care dupa debutul foarte bun cu “Examen” (2003) a luat o pauza prea lunga.

„Portretul luptatorului la tinerete” de Constantin Popescu (debut)

Prima parte a anuntatei trilogii despre rezistenta anticomunista din munti, filmul realizat de Constantin Popescu dupa propriul scenariu se ocupa de gruparea din Fagaras, condusa de Ion Gavrila Ogoranu (interpretat de Constantin Dita). Celelalte – daca vor mai fi realizate – vor avea in centru figurile fratilor Toma si Petru Arnautoiu, respectiv Elisabeta Rizea. Din pacate, cineastul n-a mai apucat sa-l prinda in viata pe Ion Gavrila Ogoranu. Distributia e ampla (130 actori si 400 figuranti) si aproape exclusiv masculina: Bogdan Dumitrache, Mimi Branescu, Alin Mihalache, Catalin Babiuc, Alex Potocean, Mihai Constantin s.a.

„Principii de viata” de Constantin Popescu

E posibil ca filmul pe care Popescu l-a turnat in aceasta toamna sa iasa pe ecranele noastre toamna viitoare. Realizat dupa scenariul lui Razvan Radulescu, trebuia initial sa fie regizat de Radu Jude. Vlad Ivanov – la primul rol principal intr-un lungmetraj – este un barbat recasatorit si cu copii din ambele casatorii - care are dificultati in a relationa cu baiatul cel mare, adolescent. O felie de viata. Alti actori: Gabriel Huian, Rodica Lazar, Crina Muresan, Nicolae Nastasia, Victoria Cocias, Gabriel Spahiu.

„Copilaria lui Icar” de Alexandru Iordachescu (debut)

Tanarul cineast roman stabilit in Elvetia debuteaza cu un film ambitios care nu are nimic de-a face cu minimalismul colegilor de generatie. Din contra, e o poveste cu aer SF, nelocalizata geografic, in care manipularea genetica, tineretea vesnica si reintoarcerea in trecut ar trimite mai degraba spre Mircea Eliade. Faima trista a filmului e ca la sfarsitul filmarilor, protagonistul Guillaume Depardieu s-a imbolnavit grav si a murit. Din distributie mai fac parte Alysson Paradis, Carlo Brandt, Dorotheea Petre si Maria Dinulescu.

„Marti dupa Craciun” de Radu Muntean

Filmarile au avut loc in aceasta toamna. Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Dragos Bucur si Victor Rebengiuc sunt protagonistii unei drame din zilele noastre despre un barbat tanar cu copil care in preajma Craciunului trebuie sa se hotarasca intre nevasta si amanta. Aflat la al patrulea film dupa “Furia”, “Hartia va fi albastra” si “Boogie”, Radu Muntean pare sa se orienteze asumat spre studii de caractere in loc de radiografii sociale.

“Undeva la Palilula” de Silviu Purcarete (debut)

O productie scumpa (1.6 milioane euro) desfasurata intr-o hala industriala de 10.000 metri patrati in care scenografii Helmut Stürmer si Dragos Buhagiar au construit un sanatoriu-lazaret unde se ajunge pe calea ferata – spatiul central al acestei comedii negre si alegorice despre viata in comunism. Alti colaboratori din teatru ai regizorului se regasesc in echipa: creatoarea de costume Lia Mantoc, compozitorul Vasile Sirli, actorii Ilie Gheorghe sau Ofelia Popii. Rolul principal e interpretat de Dimeny Aron, iar din distributie mai fac parte Razvan Vasilescu, Ioana Craciunescu, George Mihaita, Marcel Iures, Marius Manole si Constantin Chiriac.

„Tatal fantoma” de Lucian Georgescu (debut)

Marcel Iures e protagonistul acestui film inspirat dintr-o poveste scrisa de americanul Barry Gifford. Scenaristul lui David Lynch la “Wild at Heart” sau “Lost Highway” si-a descoperit in 2003 radacinile romanesti, pentru ca bunicul sau a parasit Bucovina stabilindu-se in Statele Unite. “Tatal fantoma” e, asadar, un film autobiografic, urmarind calatoria initiatica pe care un savant american o face in provinciile fostului Imperiu Austro-Ungar pentru a regasi istoria familiei. Coproductie romano-germana, filmul trebuia initial sa fie regizat de regretatul Ovidiu Bose Pastina. Baiatul acestuia are un mic rol in film, la fel si Barry Gifford. Mihaela Sarbu, Mihai Constantin, Valer Dellakeza, Nicodim Ungureanu si Mirela Oprisor completeaza distributia.

„Eu cand vreau sa fluier, fluier” de Florin Serban (debut)

Coproductie romano-suedezo-germana, filmul are la baza piesa de teatru cu acelasi nume a Andreei Valean si se concentreaza pe povestea unui tanar dintr-un penitenciar care se indragosteste de o studenta la psihologie si incearca sa evadeze cu cateva zile inainte de eliberare. E primul lungmetraj romanesc pentru a carui distributie s-a facut un casting amanuntit in centrele de reeducare pentru minori. In rolul principal a fost insa ales George Pistereanu, absolvent al Liceului de Arta “Dinu Lipatti” din Bucuresti. Ada Condeescu o interpreteaza pe studenta. In film mai apar Clara Voda si Mihai Constantin. Florin Serban a studiat regia de film la UNATC si Columbia University.

“Morgen” de Marian Crisan (debut)

Plecand de la un articol din presa, Marian Crisan (care a primit in 1998 Palme d’Or-ul pentru scurtmetraj cu “Megatron”) construieste o poveste despre un barbat de langa Salonta (orasul sau natal), care pleaca la pescuit si se intoarce cu un refugiat kurd. Filmul e o coproductie romano-maghiaro-franceza, iar din distributie fac parte actorul turc Yalcin Yilmaz, actori romani din Ardeal si maghiari: Andras Hathazi (in rolul principal), Elvira Rambu, Dorin C. Zachei, Molnár Levente, Razvan Vicoveanu, Alina Berzunteanu, Ion Ruscut.

„Mar Nero” de Federico Biondi (debut)

Coproductie italiano-franco-romana semnata de un italian, filmata in mica masura si in Romania, si care are pe generic si actori romani. Dorotheea Petre, in rol principal, interpreteaza rolul unei tinere femei plecate din Romania pentru a lucra ca menajera in Italia. Filmul se concentreaza pe relatia dintre romanca si patroana ei din Italia, relatie ce depaseste neincrederea initiala pentru a deveni la final foarte calda. Filmul a avut premiera la editia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, unde Ilaria Occhiali, partenera Dorotheei Petre, a fost distinsa cu Leopardul de Argint pentru interpretare feminina. In roluri de mai mica intindere apar Vlad Ivanov, Maia Morgenstern si Theodor Danetti.

„Ursul” de Dan Chisu (debut)

Organizator de festival, scriitor, bucatar, om de afaceri si de televiziune, Dan Chisu se lanseaza si in cinema. Are deja doua lungmetraje, dar niciunul n-a iesit inca pe ecrane. “Ursul” e un roadmovie a carui actiune se petrece in 1990 si implica un urs de la Circul de Stat, batran si bolnav, pe care managerul – inghesuit de probleme financiare – vrea sa-l vanda unui vanator neamt. Angajatii circului se opun si pleaca in munti pe urmele tranzactiei. Pentru ca Circul de Stat e cerut o chirie exorbitanta, producatorii romani au fost nevoiti sa-l reconstruiasca. Distributie: Serban Pavlu, Mihai Constantin, Claudiu Bleont, Magda Catone, Andreea Gramosteanu.

„Poker” de Sergiu Nicolaescu

Adaptare cinematografica a piesei de succes scrise de Adrian Lustig si jucate la Teatrul de Comedie, in regia lui Alexandru Tocilescu. Marketata ca “a doua comedie din cariera lui Sergiu Nicolaescu”, “Poker” are in distributie o parte dintre actorii din piesa: Vladimir Gaitan, Valentin Teodosiu, Horatiu Malaele, Ion Ritiu si Jojo. In mare, e vorba de patru prieteni care reprezinta fiecare o categorie sociala: medicul fara constiinta, politicianul fara scrupule, omul de afaceri care a facut avere in America si seful mafiei locale.

„Nunta in Basarabia” de Nap Toader (Napoleon Helmis)

Premiat recent la Festivalul “Black Nights” din Tallinn cu Premiul Special al Juriului. La sase ani dupa “Italiencele”, regizorul isi schimba numele “de scena” si revine cu o coproductie romano-moldoveano-luxemburgheza despre un dirijor roman si o balerina basarabeanca, proaspat casatoriti in Romania, care vor sa organizeze - pentru bani - o a doua nunta in Basarabia. Din distributie fac parte Vlad Logigan, Corina Druc, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol.

„Luna verde” de Alexa Visarion

Un alt roadmovie despre tineri, semnat de un cineast care nu mai e tanar decat, poate, cu spiritul si care n-a mai facut film din 1991. Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern, Marius Manole, Marian Ralea si Razvan Vasilescu sunt pe generic. Un film care era asteptat pe ecrane si in 2009.

“Tanti” de Serban Marinescu

Alt film de actualitate, realizat dupa scenariul lui Mircea Daneliuc, in care se regasesc straini, copiii strazii din Bucuresti, sotii inselate, amante experimentate, profesori saraci. Cecilia Barbora Mircea Silaghi, Cosmina Pasarin, Crina Semciuc si Ana Pasti sunt pe generic. Si acest film era anuntat pentru 2009.

„Periferic” de Bogdan George Apetri (debut)

Realizat dupa scenariul Ioanei Uricaru si al lui Cristian Mungiu, dezvoltat in mai multi ani si rescris de Tudor Voican si Bogdan George Apetri. Filmat in acest an. O poveste contemporana cu Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Branescu si Ioana Flora. Bogdan George Apetri a studiat film si imagine la Columbia University. Protagonista Ana Ularu joaca o anti-eroina, o femeie care iese pentru o zi din inchisoare, rastimp in care trebuie sa rezolve mai multe probleme legate de familie si de fostul peste.

“Buna, ce faci?” de Alexandru Matei (debut)

Comedie romantica despre doi soti care se reindragostesc pe internet, fara sa-si cunoasca adevarata identitate. Protagonisti sunt Dana Voicu si Ionel Mihailescu. Scenariul e scris de Lia Bugnar, iar filmul e o coproductie romano-italiano-spaniola.

“Liceenii mileniului trei” de Adrian Popovici

Continuarea seriei “Liceenilor”. George Sovu si Pascal Ilie Virgil au scris scenariul care reuneste familii disfuntionale, droguri si alcool. Filmarile au avut loc in 2008. Interpreti: Ioana Blaj, Cristian Popa, Iulia Verdes, Costel Cascaval, Andi Vasluianu.

“Casanova, identitate feminina” de Marius-Theodor Barna

Ar fi trebuit sa aiba premiera in 2009. Este acel film despre care Maria Dinulescu, protagonista lui, spune pe unde are ocazia: “Nu va duceti sa-l vedeti!”, ceea ce te face, normal, si mai dornic sa-l vezi. Maria Dinulescu e Casanova la feminin, ceilalti interpreti fiind Magda Catone, George Alexandru, Nicolae Petrica si Mimi Branescu.