Cu ocazia aparitiei in limba suedeza a romanului La Dernière conférence (2008, ”Ultima conferinta”), ICR Stockholm organizeaza la sediul sau, in parteneriat cu Ambasada Frantei la Stockholm si Editura Elisabeth Grate, o discutie cu autorul Marc Bressant la care vor mai participa Raduta Matache, Ambasadorul Romaniei la Stockholm, Stig Brattström, diplomat suedez, fost ambasador al Suediei la Paris, si Alexandrina Nistor, Atasat literar la Ambasada Frantei din Stockholm. Intalnirea va avea loc marti, 3 noiembrie, ora 17.30, la sediul ICR Stockholm si se va desfasura in limba franceza, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

La Dernière conférence imagineaza ultima conferinta dintre est si vest inainte de caderea Zidului Berlinului. Intrunirea incepe in octombrie 1989, in plin Razboi Rece, si nu promite a fi mai mult decat o simpla formalitate, date fiind divergentele de opinie dintre cei doi poli de putere. Pana la incheierea intrunirii, cateva saptamani mai tarziu, Zidul Berlinului se va fi prabusit, iar liderii Europei de Est vor fi disparut cu totii, maturati de curentul revolutionar. Romanul se concentreaza asupra unui cerc restrans de persoane, confruntate cu unicul lucru pentru care, in mod paradoxal, nu i-a pregatit profesia de diplomat: o bresa spre libertate in zidul istoriei.

Cartea a fost primita cu recenzii entuziaste in Franta si recompensata cu Marele Premiu al Academiei Franceze pentru roman. Scriitorul Marc Bressant, pe numele real Patrick Imhaus, este fost jurnalist si diplomat de cariera. Intre 1990 si 1995 a fost directorul postului de televiziune TV5 Monde, iar intre 1998 si 2003 a fost Ambasadorul Frantei la Stockholm. La Dernière conférence este cel de-al saselea roman al sau. In 1993, Marc Bressant a primit o alta importanta distinctie literara: Premiul Jean Giono, pentru romanul L’Anniversaire (”Aniversarea”).

Raduta Matache, Ambasadorul Romaniei la Stockholm incepand din iunie 2009, si-a inceput cariera diplomatica in 1992, ocupand de-a lungul timpului functii diplomatice in cadrul Ambasadelor Romaniei de la Washington si Londra, precum si functia de Secretar de stat in cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Stig Brattström este un cunoscut diplomat suedez. A ocupat postul de Ambasador al Suediei la Alger si Bruxelles, cel de sef al Delegatiei suedeze la Consiliul European de la Bruxelles (1983-1992), precum si cel de Ambasador al Suediei la Paris (1992-1996).

In aceasta toamna, ICR Stockholm va marca implinirea a 20 de ani de la Revolutia romana printr-un amplu program de discutii si proiectii de filme.