Coproductia romano-britanica 'Katalin Varga", regizata de Peter Strickland si produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film), a fost nominalizata la Premiile Academiei Europene de Film. O minune, spun criticii de film, uimiti de bugetul mic al peliculei - 35.000 de euro. Dar "ceea ce constituie pentru noi o sursa de rusine (un buget atat de mic!) a atras admiratia Occidentului", scrie Courrier International.

Jurnalistii francezi descriu difuzarea peliculei in Sfantu Gheorghe, orasul unde s-a nascut actrita Hilda Peter, protagonista a filmului. Municipiul a beneficiat de o proiectie in avanpremiera. Dar "dincolo de interesul real pe care locuitorii l-au manifestat (...), trebuie spus ca acest oras nu isi merita celebritatile: nu exista nici macar un loc adecvat pentru gazduirea dezbaterilor cu actorii".

"In micul oras din Transilvania, proiectia filmului Katalin Varga a fost un eveniment major", continua publicatia. Prezenta intregii echipe de actori si a regizorului Peter Strickland a facut ca, "pentru prima oara dupa mult timp, sala de cinema sa fie plina, cu aproximativ 150 de spectatori". "Cinematograful din Sfantu Gheorghe este mort demult: este doar un club care a cunoscut un moment de renastere, in timpul proiectiei Katalin Varga".

"Dar sa ne bucuram, pentru ca prin aceasta proiectie de 35 de mm am gasit o magie pe care nu o intalnesti decat intr-un cinematograf adevarat", continua publicatia franceza.

Peter Strickland a filmat “Katalin Varga” in 2006, in Romania, cu actori romani de limba maghiara, din banii primiti mostenire dupa decesul unchiului sau. A urmat o perioada de aproape patru ani de pregatire si productie. Anul acesta, filmul a obtinut Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita la Festivalul de Film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), iar actrita Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a fost recompensata cu Premiul pentru cea mai buna interpretare, din cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului de Film de la Bruxelles.

Pelicula a fost filmata in apropiere de municipiile Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc, cu o echipa restransa si cu un buget minimal. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter, Tibor Palffy si Laszlo Matraz. Filmul este difuzat pe marile ecrane din Romania incepand cu 13 noiembrie, din 7 octombrie este difuzat in Franta si din 9 octombrie in Marea Britanie.