Regizorul, actorul si profesorul Ion Cojar a incetat din viata duminica dimineata, la varsta de 78 de ani, intr-un spital din Capitala unde era internat de aproximativ trei luni, in urma unei cazaturi prin care isi dislocase soldul, au declarat pentru Mediafax apropiati ai artistului.

"Era de asteptat, era foarte bolnav, suferea foarte mult", a spus actorul Florin Zamfirescu, profesor, ca si Ion Cojar, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Film "I.L. Caragiale" (UNATC). Zamifirescu a spus ca l-a vizitat pe Cojar la spital si acesta era "de nerecunoscut". "Ca sa aud ce spune trebuia sa pun urechea la gura lui", si-a amintit acesta.

"Caderea lui a fost dupa moartea sotiei sale, Raluca, acum un an. Se chinuia foarte tare", a mai spus Zamfirescu.

Actorul a mai spus ca Ion Cojar a fost un "mare profesor, regizor si om de teatru" si ca disparitia lui reprezinta o mare pierdere. "A fost profesorul lui Victor Rebengiuc, daca va puteti imagina", a declarat Zamfirescu.

Nascut la 9 ianuarie 1931, Cojar a absolvit in 1955 Facultatea de Regie si Teatru, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

Incepand din 1982 a fost profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale din Capitala.

A regizat peste 100 de spectacole de teatru, multe dintre ele distinse cu premii la festivaluri si concursuri. Pentru stagiunea 2009-2010, Cojar pregatise pe scena Teatrului National din Bucuresti spectacolul "Idolul si Ion Anapoda".