Liderii politici germani subliniaza valoarea simbolica a acordarii Premiului Nobel pentru Literatura pe 2009 scriitoarei nascute in Romania, Herta Muller, in preajma celei de-a 20-a aniversari a caderii Cortinei de Fier, relateaza AFP. Angela Merkel il considera un "semnal minunat" iar presedintele german spune ca "este o coincidenta fericita".

Totusi, castigatoarea premiului, scriitoare de origine romana, Herta Muller, considera ca desemnarea sa nu are nici o legatura cu implinirea a 20 de ani de la caderea comunismului, ea atragand atentia ca numai ceea ce a scris are legatura cu regimul comunist.

"Nu cred ca premiul are legatura cu acest lucru, dar cred ca ceea ce am scris are legatura cu regimul comunist. Am trait 30 de ani in dictatura, am plecat din Romania in plina dictatura. La trei ani dupa ce am plecat din Romania, regimul a cazut. Imi pare rau ca foarte multi oameni care au suferit nu mai traiesc astazi", a declarat scriitoarea, citata de NewsIn.

Vorbind despre perioada traita in Romania, ea atras atentia ca "regimul a distrus o tara intreaga si a luat toate drepturile oamenilor".

Intrebata cum a fost influentata de experienta traita in Romania, ea a raspuns ca a fost profund marcata.

"Asta se vede in toate cartile mele. Literatura merge intotdeauna in acele locuri in care scriitorul are sensibilitati, iar, pentru mine, comunismul a fost acea sensibilitate. Autorul nu isi cauta temele, temele il gasesc pe el. In mintea mea, comunismul nu a trecut, comunismul este la fel de nociv ca si national-socialismul, ca perioada hitlerista, ca lagarele, ca dictaturile religioase, cum vedem si astazi in multe tari musulmane. Acestea aduc multa suferinta si distrugere fiintei umane", a declarat Herta Müller.

Reactiile politicienilor germani

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi ca decernarea premiului Nobel scriitoarei de origine romana, angajata in lupta anticomunista, reprezinta "un semnal minunat", avand in vedere ca se implinesc 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului", relateaza AFP. "Cu siguranta la 20 de ani de la caderea Zidului, este un semn minunat ca o literatura atat de vie si de o asemenea calitate sa fie incoronata cu un Premiu Nobel".

Si presedintele german, Horst Köhler, a apreciat ca este vorba "de o coincidenta fericita".