"Sunt foarte surprinsa si inca nu imi vine a crede", a declarat scriitoarea Herta Muller prin intermediul unui comunicat, publicat de editorul sau din Germania. "Nu pot spune nimic mai mult acum", a continuat castigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura, citata de Associated Press.

Academia Suedeza a anuntat joi ca laureatul Nobelului pentru Literatura 2009 este scriitoarea germana de origine romana Herta Müller.

Juriul si-a motivat decizia prin "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor".

"Prin acordarea premiului scriitoarei Herta Mueller, care a crescut intr-o minoritate vorbitoare de limba germana din Romania, (comisia) a recunoscut un autor care refuza sa lase in uitare partea inumana a vietii din perioada comunista, la 20 de ani dupa caderea Cortinei de Fier", a declarat Michael Krueger, seful editurii Hanser, care din 2003 publica in exclusivitate in Germania cartile scriitoarei de orgine romana.

Update: MAE roman o felicita pe scriitoarea germana de origine romana Herta Müller:" Este o recunoastere publica binemeritata pentru un talent deosebit si o creatie exceptionala", se arata in comunicatul MAE.