O selectie de filme animate realizate de Ion Popescu-Gopo va fi proiectata in cadrul Festivalului EasternXpress din orasul suedez Uppsala, care se va desfasura in zilele de 3 si 4 octombrie la Slottsbiografen, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Suedia. Proiectia este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Stockholm si al Arhivei Nationale de Filme a Romaniei, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Festivalul EasternXpress, initiat de catre organizatia non-profit cu acelasi nume, se afla la prima editie. Avand drept motto “O perspectiva diferita asupra Europei de Est“, evenimentul isi propune sa prezinte publicului din Uppsala, oras cu indelungata traditie universitara, artisti si lucrari din aceasta zona. Tarile reprezentate sunt Cehia, Croatia, Polonia, Romania si Rusia, iar programul va cuprinde, printre altele, filme de lung si scurt metraj, muzica klezmer si o expozitie.

Nascut in 1832, Ion Popescu Gopo a fost un artist plastic roman, creatorul a nenumarate filme de desen animat in care personajul principal era „omuletul lui Gopo”, o creatie proprie care l-a facut celebru si i-a adus cateva premii nationale si internationale, actor, scenarist si regizor de film. Gopo este autorul scurtmetrajului "Scurta istorie" prima animatie din Romania premiata la Cannes cu Premiul "Palme d'Or" la editia din 1957 a festivalului.