Luni, 5 octombrie 2009, la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie CARTA 77, un proiect documentar al agentiei vizuale CHOICE images dedicat dizidentilor din Cehoslovacia anilor ’70 - ’80. La eveniment, organizat de Centrul Ceh in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, vor participa E.S. domnul Petr Dokladal, Ambasadorul Republicii Cehe, doamna Monika Stepanova, directoarea Centrului Ceh si domnul Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR.

CHOICE images este o agentie internationala ai carei membri provin din Republica Ceha si din alte tari ale fostului bloc comunist. Imaginile expuse apartin fotografilor Evžen Sobek, Karel Tůma, grupul Viktor Fischer si Alena Dvořáková, Martin Marenčin, Andrej Balco si Rafael Malach. Tema proiectului – Personalitatile disidentilor si personajelor principale ale rezistentei impotriva regimului normalizator pina la 1989 – a fost aleasa pentru a marca implinirea a 30 de ani de la semnarea documentului CARTA 77, precum si patru decenii de la evenimentele din anul 1968 din fosta Cehoslovacie.

„Fiecare dintre membrii agentiei are anumite amintiri fata de perioada de dinaintea schimbarii regimului din 1989, iar scopul acestui ansamblu de poze este sa ne aducem aminte de curajul omului si caracterul neclintit al multor personalitati ale disidentei. (...) Prin intermediul fotografiilor noastre am vrea sa amintim si sa apreciem atitudinile disidentilor si semnatarilor Cartei 77, in perioada lunga de ”normalizare”, activitatile lor in lupta pentru drepturile omului si libertatea de exprimare. Vrem sa prezentam si personalitati mai putin cunoscute din randul oamenilor muncii, studentilor si artistilor care de asemenea au semnat Carta 77. Ne intereseaza in ce masura acest pas a influentat viata lor. In ziua de azi, cei mai cunoscuti semnatari reprezinta simboluri vii ale luptei pentru libertate si democratie in tarile noastre. Noi insa vrem sa prezentam si alte personalitati ale disidentei. Pe langa importanta istorica incontestabila a atitudinilor lor, am vrea sa atragem atentia asupra valorii etice a comportamentului lor, ceea ce tocmai in zilele noastre ar trebui sa apreciem. Acesti oameni ar putea fi pentru noi un exemplu de atitudine corespunzatoare fata de problemele societatii contemporane, globalizare, problemele ecologice...” – declara Karel Tůma, vicepresedinte CHOICE images.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 15 octombrie, in intervalul orar 10.00-20.00. Accesul este liber.