Institutul Cultural Roman din Londra verniseaza pe 29 septembrie expozitia Paul Neagu, cuprinzand o selectie de sculpturi, filme si documentatie video din perioada 1970 - 2000. Aceasta este prima expozitie majora a artistului roman in Londra, la cinci ani dupa moartea sa in 2004. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Paul Neagu Estate, curatori Marianne Eigenheer (Londra/Basel) si Iolanda Costide (Londra).

'Nu l-am intalnit pe Paul Neagu niciodata. Am avut insa sansa sa-i vizitez casa si atelierul din Londra, cateva saptamani dupa disparitia sa. A fost fascinant sa-i vad lucrarile de o viata, toate impreuna: sculpturi incheiate amestecate cu modelaje, studii, picturi, desene; un prilej extraordinar de a descoperi Universul lui Paul Neagu, un univers pe care l-a gandit atent de la primele lucrari. Artistul a dezvoltat o abordare sistematica a artei sale, in care s-a inscris tot ce a facut. Aceasta i-a permis sa creeze obiecte, desene, sculpturi de mari dimensiuni si actiuni, toate derivate una din alta. Nu putem cuprinde in aceasta expozitie intreaga lume artistica a lui Paul. Ce putem face insa este sa atragem un public nou, care poate nu l-a stiut, si sa revitalizam memoria celor care l-au cunoscut ca artist si profesor. Expozitia ar trebui sa fie un prim pas pentru readucerea lucrarilor lui Paul Neagu in dezbaterea publica despre arta, idei si creativitate.' (Prof. Marianne Eigenheer, curator )

Paul Neagu este unul dintre cei mai semnificativi artisti romani moderni. S-a nascut in Bucuresti in 1938 si s-a stabilit in Marea Britanie in 1970. Lucrarile sale includ performante, body art, instalatii, sculptura, desen, pictura si grafica. A avut expozitii la Modern Art Oxford, Paris/Venicia Biennale, Serpentine Gallery, Tate Britain, ICA London, Rivolta Gallery Lausanne, Kamakura Gallery Tokyo si multe altele. Lucrarile sale se afla in colectii publice importante precum Tate Gallery, Muzeul National de Arta Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana din Tokyo, Tochigi Museum Japonia, Scottish National Gallery of Modern Art Edinburgh, Albertina Vienna, Moderna Galerija Ljubljana.

Expozitia de la Institutul Cultural Roman se desfasoara in perioada 30 septembrie - 16 octombrie si include 30 de sculpturi si cinci filme cu cateva dintre cele mai cunoscute performante ale artistului: Neagu's Boxes (Romania, 1968), Hyphen Ramp (Serpentine Gallery, Londra, 1976), The Cake Man (Londra, 1971), Blind's Bite (Londra, 1975) si Going Tornado (Grampian TV).

Pe 8 octombrie, expozitia va fi punctata de un eveniment special: o discutie cu Prof. Marianne Eigenheer, curatorii David Thorp (Londra) si Stephen Foster (Director John Hansard Gallery, Southampton) si premiera britanica a filmului “Paul Neagu”, realizat de Ruxandra Garofeanu in 2003 pentru TVR 2.