Atelier de cinematografie

8 femei regizor, cu criticul de film Andrei Rus

de Monica Brandusescu     HotNews.ro
Luni, 28 septembrie 2009, 14:11 Actualitate | Cultură

Durata curs: 8 ateliere, saptamanal, sambata
Cost curs*: adulti - 240 ron /elevi, studenti -180 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 3 octombrie, 15:00
Cursul isi propune sa prezinte cateva dintre cele mai importante femei care au coordonat vreodata o echipa de filmare. Unele dintre acestea au fost puternic implicate in politica (Leni Riefenstahl si nazismul), altele in miscarile sociale ale vremii (Agnès Varda si feminismul) sau in cele artistice (Vera Chytilova si post-dadaismul).

Cateva dintre regizoarele studiate (Chantal Akerman, Shirley Clarke, Claire Denis, Kira Muratova) au fost si au ramas (in masura in care mai activeaza) in avangarda cinematografiei moderne. Iar una dintre ele (Barbara Loden) a realizat un singur lung-metraj, insa unul foarte influent pentru cinematografia anilor ’70, reprezentand un reper al eliberarii cinema-ului de sub totalitarismul marilor studiouri de productie.

Nenumarate sunt aspectele care le deosebesc pe aceste 8 femei. Insa pe toate le uneste talentul si faptul ca au lasat in urma uneori un film, alteori o intreaga opera care nu inceteaza sa marcheze si sa influenteze cinematografia contemporana. Cele 8 cineaste care vor fi prezentate in saptamanile urmatoare au realizat cel putin cate o mare capodopera care urmeaza sa fie proiectata si analizata in cadrul cursurilor.

Fiecare curs va fi structurat astfel:
Prima parte: prezentarea respectivei cineaste cu ilustrare vizuala (cateva secvente din filme apartinand unor perioade diferite ale carierei sale)
A doua parte: proiectia unui film important al carierei cineastei
A treia parte: discutie pe baza filmului proiectat

Cursurile vor dura intre 3 si 5 ore in functie de durata filmului proiectat. Durata fiecarui curs va fi anuntata cel putin cu o saptamana inainte cursantilor.

Curs 1. Leni Riefenstahl – Germania.
Curs 2. Shirley Clarke – SUA
Curs 3. Vera Chytilova – Republica Ceha
Curs 4. Agnès Varda – Franta
Curs 5. Chantal Akerman – Belgia
Curs 6. Kira Muratova – Ucraina
Curs 7. Barbara Loden –SUA
Curs 8. Claire Denis – Franta

Filme proiectate in cadrul cursurilor

Curs 1.Triumph des Willens (Triumful vointei), Germania 1935, regia: Leni Riefenstahl
Curs 2. The Cool World, SUA 1964, regia: Shirley Clarke
Curs 3. Sedmikrásky (Daisies), Cehoslovacia 1966, regia: Vera Chytilova
Curs 4. Les Glaneurs et la glaneuse, Franta 2000, regia: Agnès Varda
Curs 5. Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, Belgia-Franta 1975,
regia: Chantal Akerman
Curs 6. Astenicheskiy sindrom (Sindromul astenic), URSS 1989, regia: Kira Muratova
Curs 7. Wanda, SUA 1970, regia: Barbara Loden
Curs 8. Beau travail, Franta 1999, regia: Claire Denis

*costul cursului presupune prezentarea lectorului. vizionarea filmului este gratuita.

Andrei Rus este preparator universitar al sectiei de Comunicare audio-vizuala a Facultatii de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale", Bucuresti. Colaboreaza cu revista "Republik" si cu Cineclubul Cinematecii Romane. In octombrie 2008, a facut parte din juriul Emile Cantillon, format din tineri cu varste cuprinse intre 18-25 de ani, al Festivalului de Film Francofon din Namur, Belgia. A colaborat in perioada studiilor universitare (2005-2008) cu diverse publicatii scriind articole din domeniul cinematografiei.

Inscriere la - contact[at]victoriei.ro


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

309 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi