Muzeul Taranului Roman si Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso” din Bucuresti va asteapta miercuri, 30 septembrie, de la ora 19:00, la proiectia peliculei restaurate Il Bidone / Escrocii, in regia lui Federico Fellini, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman.

Pentru prima oara in Bucuresti are loc proiectia peliculei Escrocii exact cum a fost prezentata la Festivalul de Film de la Venetia in 1955. Dupa acest moment, in urma reactiei criticilor si a publicului la „excesiva” durata a filmului, Fellini a decis sa scurteze pelicula cu aproape 30 de minute.

Pelicula a fost restaurata in 2001 de catre Cineteca di Bologna si Titanus in laboratorul „Immagine Ritrovata” din Bologna, utilizand doua role incomplete si avariate. Montajul si eliminarea partilor avariate au fost realizate prin metode digitale. Pelicula restaurata corespunde celei prezentate si pregatite de maestrul Fellini pentru Festivalul de la Venetia din 1955.

Inainte de inceperea filmului, Alberto Castaldini, Directorul Institutului Italian de Cultura si Catalin Mitulescu, regizorul lunii septembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, vor invita publicul la o discutie despre filmografia lui Federico Fellini si despre tehnicile sale de filmare.

Filmul ii are in distributie pe Giulietta Masina, Broderick Crawford, Richard Basehart si Franco Fabrizi, este subtitrat in engleza si romana si are o durata de 112 minute.

Detalii pe http://noulcinematograf.blogspot.com si www.iicbucarest.esteri.it

Noul Cinematograf al Regizorului Roman este un proiect realizat prin fonduri Phare.

Parteneri: Cineteca di Bologna, Institutul Italian de Cultura, Cocor Media Channel

Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Smart FM, Videofil, Cinemagia, Port.ro, HotNews.ro, Observator cultural, Arhitectura