Bugetul de 0,2% din PIB alocat culturii este "pur si simplu ridicol", a afirmat luni, cu ocazia prezentarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, ministrul Theodor Paleologu. El a atras atentia ca discrepantadintre importanta culturii si finantarea ei in Romania este "strigatoare la cer", potrivit NewsIn.

  • "Profit ca este si domnul prim-ministru aici, este vorba de alocarile bugetare infime pentru domeniul Culturii. Este firesc ca intr-un an de criza sa nu se schimbe acest lucru, dar trebuie sa fim constienti ca 0,2% din PIB alocati Culturii nu este insuficient, ci ridicol pur si simplu, comparat cu 0,7% in Cehia, 0,8% in Franta, fara a mai vorbi de cifrele si mai bune din Austria sau alte tari ale UE. Este vorba de o discrepanta fantastica, strigatoare la cer intre alocarile bugetare si importanta acestui domeniu. Problema este veche, nu este a anului 2009", a afirmat, luni, Theodor Paleologu, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Culturii a punctat si problemele de natura legislativa, invocand nevoia preciziei in legi si subliniind ca acolo unde se lasa "portite pentru derogari" se abuzeaza de acestea:

  • "Legat de ce spuneam la inceput, cu discrepanta intre bugetul alocat si nevoile reale, as mai mentiona un lucru, pentru ca avem un deficit de personal. Legea poate sa fie foarte buna, insa sunt 7 oameni in ministerul Culturii care se ocupa de patrimoniu pentru intreaga tara. Este absolut infim, un minim ar fi 70. Avem o reala problema de personal pentru ca un arhitect tanar nu prea are tendinta sa vina sa lucreze in Ministerul Culturii la un salariu de 700-800 de lei pe luna, cand poate castiga mai mult in alta parte. Cred ca avem foarte mare nevoie si de expertiza din afara pentru a umple aceste goluri."

Comisia prezidentiala pentru patrimoniu, siturile istorice si naturale din Romania, infiintata de seful statului in aprilie 2008 si coprezidata de seful Catedrei Restaurarea patrimoniului din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti, Dan Mohanun si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza, a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni, un Raport care ofera o serie de solutii la starea actuala "de criza" a patrimoniului din Romania.