Scriitoarea, eseista si jurnalista Gabriela Adamesteanu participa la cea de-a IV-a editie HAY Festival Segovia 2009. Pe langa participarea la dezbaterile si intalnirile din cadrul Festivalului, intitulate 20 de ani fara Cortina de Fier in Europa, scriitoarea va participa si la prezentarea romanului sau Dimineata pierduta/ Una mañana perdida, recent tradus la Editura Lumen, prin programul de subventii 20 de autori, CENNAC – ICR.

Potrivit ICR, din agenda spaniola a Gabrielei Adamesteanu fac parte urmatoarele actiuni :

• Joi, 24 septembrie, la Madrid - runda de interviuri pentru promovarea operei si autoarei, cu sprijinul Editurii Lumen, cea care publica traducerea romanului Dimineata pierduta/ Una mañana perdida.

• Vineri, 25 septembrie, la Segovia, in cadrul Hay Festival, dezbateri internationale pe tema 20 de ani fara Cortina de Fier in Europa. Participa din partea EUNIC Spania: scriitoarea Gabriela Adamesteanu, istoricul si jurnalistul francez Olivier Guez si scriitorul ceh Karel Hvizdala.

• Sambata si duminica, 26-27 septembrie, Gabriela Adamesteanu participa alaturi de ceilalti invitati la intalnirile si interviurile programate in HAY Festival Segovia.

The Guardian HAY FESTIVAL este un eveniment dedicat literaturii si artei, originar din Hay-on-Wye, Tara Galilor ce marcheaza anual intalniri intre literati, muzicieni, artisti, cineasti, jurnalisti, istorici si alte personalitati de talie internationala.

Replica din Spania, desfasurata la Segovia intre 24-27 septembrie 2009, se afla la cea de-a IV-a editie si ofera o gama variata de activitati in diferite spatii culturale din oras: mese rotunde, ateliere de scriere, conferinte, dezbateri, colocvii, intalniri si vizite tematice, serate literare, muzicale si artistice. Hay Festival este o manifestare internationala dedicata Literelor si Artelor Frumoase care promoveaza o abordare multidisciplinara si creativa, prin evenimente literare, jurnalistice, muzicale sau gastronomice, reunind nume importante ale culturii mondiale. Pana acum, scriitori de succes, printre care Ian McEwan, Doris Lessing, Mario Vargas Llosa, Juan Goytisolo, Enrique Vila-Matas, Juan Villoro, Javier Marías, Daniel Pennac, Robert Minhinnick au onorat editiile din Segovia,

In contextul in care in acest an se dezbat teme ce vizeaza cultura romana, precum semnificatia si urmarile caderii comunismului in Europa de Est, prezenta Gabrielei Adamesteanu este binevenita si mult-asteptata in prezentul proiect propus de EUNIC Spania.

Prin dubla sau tripla calitate a participantilor (scriitori, eseisti, ziaristi si fini observatori ai societatii civile), invitatii vor supune discutiei semnificatia caderii Cortinei de Fier, simbol care pentru atatia ani a reprezentat diviziunea Est-Vest sub efectele Razboiului Rece. In cei 20 de ani care au trecut, Europa nu a incetat sa se schimbe si sa experimenteze schimbari politice, economice si sociale, dar cunoasterea reciproca a realitatilor Est-Vest ramane relativ superficiala.