Festivalul Tamisei, organizat la Londra in perioada 12-13 septembrie, sarbatoreste diversitatea culturala a orasului. La cel mai mare eveniment urban organizat de Primaria Londrei au participat si artisti romani.

Expozitia: Pe sfoara de rufe. Zestre romaneasca
Expozitia: Pe sfoara de rufe. Zestre romaneasca
Foto: ICR
Standul expozitional - organizat in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman - a prezentat tesaturi autentice de zestre si fotografii ale camerei de oaspeti reflectand conceptul de primenire a zestrei pastrata peste an in camera buna. "De doua ori pe an, pretioasele tesaturi ingramadite in camera buna sunt aerisite, spalate, calcate si intinse la uscat in vazul lumii. Este momentul lor de glorie si sansa noastra de a le observa in toata splendoarea lor: covoare, toluri, cergi, paretare, stergare, catrinte si fote, camesi, marame, oprege si cate alte minunatii", spun muzeografii MTR.

La stand, artistii ceramisti Monika Paduret si Tanti Jana (Ioana Constantin) au modelat fluiere si ulcele, oferind publicului londonez sansa sa experimenteze direct joaca cu lutul.

Concert Apolodor
Concert Apolodor
Foto: ICR
In cadrul Festivalului Tamisei, pe scena New European Village, Ada Milea, Dorina Chiriac & Radu Banzaru au sustinut doua spectacole cu Apolodor, versiunea muzicala a cartii pentru copii scrisa de Gellu Naum. Publicul a aplaudat povestea pinguinului Apolodor, care, de dorul familiei ramase in Labrador, decide sa plece din Bucuresti si sa calatoreasca in lume.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, dr Ion Jinga, a vizitat standul Romaniei si a asistat la concert: ”Ma bucur, pentru a doua oara, de prezenta Romaniei la Festivalul Tamisei, o sarbatoare care evidentiaza caracterul multicultural al societatii britanice. Sunt convins ca vizitatorii standului romanesc au putut aprecia in aceeasi masura autenticitatea si talentul artistilor romani, precum si, dupa bis-urile publicului, interpretarea Adei Milea, Dorinei Chiriac si a lui Radu Banzaru”, a declarat ambasadorul Romaniei.

Luni 14 septembrie, la ICR Londra, a avut loc vernisajul expozitiei "Pe sfoara de rufe. Zestre romaneasca", cu o selectie largita de obiecte de zestre si fotografii. Aceasta poate fi vazuta pana pe 25 septembrie la sediul din 1 Belgrave Square, informeaza comunicatul de presa al ICR.

Evenimentul a inclus lansarea cartii “Un fir de marar si cerul albastru” (A Sprig of Dill), de Sanda Nitescu - in prezenta autoarei si a traducatoarei Josephine Bacon. Cartea a fost publicata in 2007 de editura londoneza Pholiota Publications, iar in 2008 a castigat premiul London Gourmand Awards pentru cea mai buna traducere.

Prezenta romaneasca la Festivalul Tamisei a fost organizata de Institutul Cultural Roman Londra.