"Castelul din nori s-a sfaramat" de Stieg Larsson este ultimul volum al Trilogiei Millennium, o trilogie exploziva despre coruptie, jurnalism, lumea financiara si culisele serviciilor secrete. Cartea cea mai vanduta in Suedia, dupa Biblie, cu un tiraj de peste 3 milioane de exemplare, devine un best-seller international, intrand in topurile de vanzari din Franta, Anglia, Italia, Germania, Olanda, Spania, USA s.a.

Jurnalist suedez, Stieg Larsson a murit in 2004, in mod neasteptat, in urma unei crize cardiace, la varsta de 50 de ani, imediat dupa ce i-a predat editorului sau Millennium‚ seria de trei romane insumand aproape 2000 de pagini. Aceasta moarte subita a ridicat semne de intrebare, deocamdata fara raspuns. Cartea sa ataca subiecte actuale si, mai ales, face referinta la personaje politice si economice controversate.

Un al doilea scandal se naste in 2008: tribunalele suedeze nu recunosc testamentul autorului din 1977, redactat cu multi ani inaintea succesului. Motivul? Stieg Larsson lasa toata averea sa Partidului Comunist Suedez! Testamentul se dovedeste a fi o gluma de tinerete a autorului. Mostenitorii de drept devin tatal si fratele lui Stieg Larsson, adica familia care l-a abadonat in adolescenta. Marea nedreptatita in acest joc devine Eva Gabrielsson, tovarasa de viata a scriitorului, care neavand nicio legatura oficializata cu acesta este exclusa din randul celor care au drept de mostenire. Averea estimata din vanzarea cartilor si drepturilor de autor se ridica la peste 20 de milioane de euro.

Dar ceea ce a facut posibil marele succes al Trilogiei Millennium este stilul extrem de captivant al intrigii si doua personaje absolut irezistibile: Lisbeth Salander – o tanara hackerita geniala, dar si putin stranie – si Mikael Blomkvist – jurnalist seducator care reuseste sa scoata intotdeauna la iveala subiecte incinse (un fel de alter-ego al autorului).

"Mikael Blomkvist a aruncat o privire la ceas, constatand ca era trecut de trei dimineata. Avea catuse la maini. A inchis ochii o clipa. Era ostenit de moarte, dar adrenalina il facea sa reziste. A deschis ochii, privindu-l furios pe comisarul Thomas Paulsson, care i-a intors o privire socata. Stateau la o masa de bucatarie, intr-o ferma alba, dintr-un loc de langa Nossebro care se numea Gosseberga si despre care Mikael auzise pentru prima oara in viata cu mai putin de douasprezece ore in urma.

Catastrofa era un fapt confirmat. (...)

Mikael inchise din nou pleoapele. Se intreba ce va mai merge aiurea in noaptea aceea.

O gasise pe Lisbeth Salander putin dupa miezul noptii, grav ranita. Chemase politia si reusise sa convinga Serviciul de Salvare sa trimita un elicopter, ca s-o transporte la spitalul Sahlgrenska. Descrisese in detaliu ranile ei si gaura de glont din craniu si gasise sprijinul unei persoane inteligente si de bun-simt, care pricepuse ca avea nevoie de ingrijire imediata."