Cicerone Ionitoiu, primul si cel mai de seama monograf al temnitelor romane sub comunisti, vine in Romania pentru a-si lansa primul volum de Memorii: Din tara sarmelor ghimpate, publicat de editura Polirom. Evenimentul va avea loc joi, 10 septembrie, ora 17.00, la Muzeul Municipiului Bucuresti.

Potrivit editurii Polirom la evenimentul de lansare vor prezenta alaturi de autor, in calitate de invitati, Marius Oprea, acad. Constantin Dimoftache, Doina Jela si Alex Stefanescu.

Volumul a aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Dupa un deceniu de lupta impotriva abuzurilor din penitenciarele si lagarele regimului comunist, Cicerone Ionitoiu a iesit din infern hotarit sa spuna adevarul despre genocidul la care a fost supus poporul roman in aceasta perioada intunecata a istoriei sale. Nici in inchisoare, nici in lumea libera, unde a ajuns in 1979, nu a abdicat de la crezul sau, acela de a-si ajuta tovarasii de suferinta si de „a cauta in permanenta in cutele cele mai ascunse ale memoriei pentru a aduce la suprafata fapte si oameni” care au facut cinste unei generatii lovite de istorie. Impresionantei sale opere de documentare asupra Gulagului romanesc i se adauga acum memoriile – programate sa apara in trei volume –, pagini cutremuratoare despre destine cumplite, suferinta, tortura, tradare, dar si despre compasiune, iubire, solidaritate si dirzenie de neclintit.

„Cicerone Ionitoiu a stat in inchisoare mai bine de un deceniu si s-a aflat sub supravegherea Securitatii aproape intreaga viata, pentru ca a crezut in democratie, in valorile sale, in opozitie cu regimul comunist. In 1989 comunismul s-a prabusit, oferindu-le lui si celor de seama si din generatia sa dreptatea istorica de a putea fi socotiti, in raport cu comunistii si securistii care i-au inchis si torturat, cei neinvinsi.” (Marius Oprea)

Cicerone Ionitoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravietuitorii Gulagului romanesc, condamnat pentru ca a facut parte din conducerea organizatiei de tineret a Partidului National Taranesc. Dintre lucrarile publicate amintim Victimele terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, inchisi (10 vol.), Morminte fara cruce (3 vol.) si Martiri si marturisitori ai bisericii din Romania (2 vol.).