Institutul Cultural Roman din Praga organizeaza, in perioada 9 septembrie – 2 octombrie, „Luna 9 a Bucurestiului in Praga”, un program cultural de amploare cu ocazia celor 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului Bucuresti. „Luna 9 a Bucurestiului in Praga” acopera patru perioade temporale din evolutia istorica a Bucurestiului, 1859 – 1917, 1918 – 1939, 1940 – 1989 si 1990 – 2009.

Prin proiecte expozitionale, proiectii de film, lecturi publice si prelegeri, prin spectacole de teatru si concerte, acest program isi propune sa familiarizeze publicul praghez cu aspecte culturale, sociale, politice, economice si urbanistice ale Bucurestiului, mai vechi si mai noi, actuale sau devenite deja istorie. In cadrul programului se va organiza si o tombola cu premii, premiul cel mare constand intr-un weekend pentru doua persoane in Bucuresti.

Potrivit comunicatului ICR, printre invitatii la acest eveniment se numara Dan Perjovschi, Eugen Negrici, Gheorghe Lazar, Irina Sarbu si PurAnima, Bogdan Movileanu, Narcis Dorin Ion, Razvan Tupa, Oana Ninu, Mugur Grosu, Domnica Drumea, Marius Ianus si Cosmin Perta, Vlaicu Golcea si Bucharest AV.

Programul este initiat, conceput si organizat de Institutul Cultural Roman din Praga, in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Literaturii Romane, Teatrul „Nottara”, Facultatea de Muzica din Universitatea de Vest din Timisoara, Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Filme si Cinemateca Romana, Asociatia „Bucurestiul meu drag!”.