Desi vacanta e pe sfarsite, editura Corint Junior isi anunta cititorii despre cea mai recenta aparitie editoriala, Alcatraz si bibliotecarii malefici, de Brandon Sanderson. Alcatraz Smedry, eroul cartii are un talent incredibil de a... strica toate lucrurile.

Alcatraz Smedry e un baiat ce pare predestinat sa produca numai stricaciuni. Cand primeste o pungulita cu nisip, la cea de-a treisprezecea aniversare, intreaga sa viata ia o intorsatura stranie. Cum nu contine un nisip oarecare, pungulita este... sterpelita de cultul librarilor malefici care urmaresc sa cucereasca intreaga lume, prin raspandirea dezinformarilor si suprimarea adevarului. Nisipul le ofera librarilor malefici avantajul necesar dominatiei planetare. Alcatraz trebuie sa-i opreasca... infiltrandu-se in biblioteca locala, inarmat doar cu niste ochelari si cu o stangacie nemaiintalnita.

„Brandon Sanderson” este pseudonimul pentru Alcatraz Smedry. Editorul sau din Taramurile Tacerii este cel care l-a obligat sa foloseasca un nume de imprumut, deoarece memoriile de fata sunt publicate ca o lucrare de fictiune.

In realitate, Alcatraz chiar cunoaste o persoana cu numele de Brandon Sanderson, dar respectivul este scriitor de literatura fantastica si, prin urmare, este predispus la fel si fel de accese si rabufniri himerice in forme literare. Alcatraz stie insa din surse demne de incredere ca Brandon Sanderson este de fapt analfabet si isi dicteaza romanele fluviu, excesiv de greoaie si de lungi, plantei sale, Contele Duku.

In general, se presupune ca Brandon a innebunit cu mai multi ani in urma, dar, datorita stilului sau literar foarte ciudat, putini sunt cei care stiu cu adevarat ce s-a intamplat cu el.

Ceea ce se cunoaste este ca isi petrece timpul vizionand filme stiintifico-fantastice, cand mananca floricele de porumb si branza de capra (separat, nu deodata), incercand sa-i avertizeze pe oameni despre primejdiile pe care le reprezinta Marea Conspiratie Pisiceasca.

In plus, se stie ca i-a fost anulata legitimatia de biblioteca, in saptesprezece ocazii diferite.