Broderie - Bunavestire
Broderie - Bunavestire
Foto: Accademia di Romania

Expozitia de broderie a artistei Zoe Vida Porumb, intitulata “Vestitorii luminii”/ “I messaggeri della luce” va fi inaugurata in data de 11 septembrie, in sala de expozitii a Accademia di Romania din Roma, se arata in comunicatul de presa remis

Hotnews.ro. Expozitia retrospectiva cuprinde lucrãri care sunt rodul a peste 30 de ani dedicati artei tapiseriei si broderiei, lucrari prezentate in numeroase expozitii personale si colective, nationale si internationale, premiate deseori atat in Romania, cat si in strãinãtate.

Inainte de a sosi la Roma, aceastã expozitie itinerantã s-a bucurat de aprecierea publicului si a criticilor de specialitate cu ocazia prezentarii la Cluj-Napoca, la Baia-Mare si la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia.

La Roma, expozitia va beneficia de prezentarea avizata a criticului si istoricului de artã Grigore Arbore Popescu (Venetia), iar Cipriana Smãrãndescu, membru al indrãgitului ansamblu baroc Aliusmodum (Roma), va sustine un miniconcert la clavecin in onoarea artistei. Expozitia va fi deschisã vizitatorilor panã pe data de 25 septembrie si va fi insotitã de catalogul Zoe Vida Porumb. Tapiserie. Obiect textil. Broderie.

“Broderiile lui Zoe Vida Porumb sunt cufundate in istoria unor timpuri ce nu trec niciodatã. Se tarãste

Broderie - Gotica
Broderie - Gotica
Foto: Accademia di Romania
in noi un lung ev mediu spiritual, cu un intreg alai de imagini ce nu vor apune niciodatã si pe care niciun curent informal nu il poate inlocui sau anula. Aceste imagini exprimã incertitudini, sperante, indicã chipuri salvatoare, creeazã lumini si deseneazã umbre. Transparenta limbajului operelor sale e rezultatul unei intime inclinatii spre traducere in imagini-simbol a fluxului gandurilor, amintirilor si emotiilor. Un flux alimentat de propria biografie culturalã, de raportul cu arta milenarã a regiunii din care provine, legendarul Maramures, de contaminarea cu simplificãrile-esentializãrile formale introduse in operele proprii de cativa corifei ai artei moderne de la Klee si Kandinsky la Calder, Hartung si Burri.” (extras din prezentarea criticului Grigore Arbore Popescu)