In fiecare an, odata cu sosirea toamnei editurile isi imbogatesc colectiile cu noi titluri.

Neantul romanesc
Neantul romanesc
Foto: Polirom
EdituraPoliromanunta aparitia a peste 30 de volume incepand cu luna septembrie intre care se numara un volum inedit Le Neant roumain. Un entretien / Neantul romanesc. O convorbire, o transcriere a conversatiilor dintre Emil Cioran, Luca Pitu si Sorin Antohi despre Neantul romanesc.

Volumul contine transcrierea inregistrarii a doua din cele aproximativ patru ore de conversatie purtata intre Emil Cioran, Luca Pitu si Sorin Antohi (acasa la Emil Cioran, pe 5 octombrie 1991), o carte ce documenteaza unele dintre temele cioraniene intr-un mod mai autentic decit interviurile formale.

Cunoscutul psiholog si om de cultura Aurora Liiceanu propune cititorilor un volum de memorii, Prin perdea – o carte ce are in prim-plan relatia cu fiul, precum si traseul profesional, cu interesante consideratii referitoare la psihologie sau la maestrii cu rol formator pe care Aurora Liiceanu i-a cunoscut. Alt volum de memorialista programat sa apara in septembrie la Polirom este Rotonda plopilor aprinsi • De dincolo de ape, un nou titlu in seria de autor Valeriu Anania. Si seria de autor dedicata lui Octavian Paler se va imbogati cu doua titluri la inceputul acestei toamne: Apararea lui Galilei si Desertul pentru totdeauna.

Cel de-al patrulea volum al proiectului O contraistorie a filosofiei, Extremistii luminilor, de Michel Onfray sau Kant. O biografie de Manfred Kuhn sint doar doua dintre volumele dedicate celor interesati de studii si eseuri. O carte extrem de actuala, de interes atit pentru specialisti, cit si pentru publicul larg o reprezinta Lumea postamericana de Fareed Zacharia.

Daniela Zeca se intoarce, dupa noua ani, la literatura, cu Istoria romanta a unui safari: o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei.

Potrivit editurtii Polirom, saptaminal, in septembrie vor aparea cite doua traduceri din literatura universala: Tara de mlastina si alte poeme (o selectie a celor mai importante poeme ale lui Seamus Heaney, laureat al Premiul Nobel pentru Literatura, 1995, aparute in traducerea lui Dan Sociu si insotite de ilustratii semnate Tudor Jebeleanu), doua noi aparitii in cadrul seriilor de autor Ernest Hermingway (Gradina Raiului) si Vladimir Nabokov (Lucruri transparente), o traducere in premiera din George Orwell (Aspidistra sa traiasca!) sau un nou roman „marca” Chuck Palahniuk (Supravietuitor) – acestea sint doar citeva dintre titlurile pe care le propunem iubitorilor de fictiune.

Oferta cartilor universitare este foarte generoasa, ea ocupind aproape jumatate din volumul noutatilor din septembrie. Dintre acestea, amintim: Putere si interdependenta de Robert O. Keohane si Joseph S. Nye – un punct de reper in intelegerea politicii internationale contemporane, Manual de analiza a politicii externe, un volum coordonat de Iulia Motoc si Serban Cioculescu, in care semneaza specialisti recunoscuti in stiinte politice, dar si actorii de prim-plan ai politicii externe romanesti, Dictionar de politici publice, coordonat de Laurie Boussaguet, Sophie Jacquot si Pauline Ravinet – primul de acest gen de la noi, Introducere in filosofia politica, volum semnat de Adrian Miroiu, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in stiinta politica de astazi, sau Fundamentele psihologiei de Mielu Zlate, o lucrare ce contine informatii esentiale pentru o mai buna intelegere a problematicii psihologiei.

Tigrul alb, de Aravin Adiga
Tigrul alb, de Aravin Adiga
Foto: Editura RAO
EdituraRAO aduce intre noutatile acestei toamne traducerea celui mai bun roman din Marea Britanie in 2008, Tigrul alb de Aravin Adiga. Tigrul Alb este compus sub forma unor scrisori trimise de cãtre Balram Halwai, un om de afaceri din Bangalore, lui Wen Jiabao, prim-ministrul chinez. Halwai este un bãrbat complicat. Servitor. Filosof. Intreprinzãtor. Ucigas. De-a lungul a sapte nopti, la lumina unui candelabru de poveste, el ne spune istoria extraordinarã si inspãimantãtoare a succesului sãu in viatã, un om care nu a primit niciodatã ajutorul nimãnui. Balram este un autodidact care trebuie sã-si infrunte propriile ganduri negre, el este intruparea contradictiilor inerente in societatea indianã modernã, in care opulenta coexistã cu sãrãcia lucie.

Imoral, ireverentios, adorabil si cu totul contemporan, Tigrul Alb este un roman de debut senzational si plin de provocãri, care a trezit interesul editorilor si cititorilor din intreaga lume.

Fiica tacerii de Kim Edwards este o dramã impresionantã care incepe intr-o noapte de iarnã din 1964, cand o furtunã il obliga pe doctorul David Henry s-o ajute pe sotia sa sã-i aducã pe lume pe gemenii lor. Fiul, nãscut primul, este perfect sãnãtos, dar medicul recunoaste imediat la fiica sa Sindromul Down. Pentru motive de a cãror validitate incearcã sã se autoconvingã, bãrbatul va lua o decizie intr-o fractiune de secundã, care il va bantui insã de-a lungul intregii vieti. Ii cere asistentei sale, Caroline, sã ducã fetita la un orfelinat. Insã femeia se hotãrãste sã creascã ea copilul si se mutã intr-un alt oras.

O carte captivantã si o poveste minunat urzitã, despre vieti paralele, secrete de familie si puterea mantuitoare a dragostei.

Al zecelea dar de Jane Johnson este un thriller istoric. Anul 1625 , niste pirati marocani iau cu asalt o biserica din Cornwall de unde in timpul slujbei de duminica iau o prada bogata : 60 de barbati, femei si copii si-i obliga sa plece cincizeci de mile si doua continente distanta, spre Maroc unde urmeaza sa fie vanduti pietelor de sclavi albi in Souq el Ghezel. Printre cei rapiti se afla si Catherine Anne Tregenna, o tanara si talentata brodereasa. Dar dupa cum demonstreaza jurnalul ei , Cat este orice , mai putin sclava la care se asteptau rapitorii …. si cum Coasta britanica ramane in urma , aventura capata proportii dramatice.

In prezent, intr-un restaurant select din Londra , la despartirea de iubitul ei , Julia Lovat primeste un dar care ii va schimba viata . Cartea straveche cu broderie o farmeca, dar incercand sa o citeasca indeaproape descopera cu uimire jurnalul scris de o tanara al carei strigat strabatea secolele … Destinele celor doua femei se intrepatrund in mod neasteptat desi le despart patru secole.

Anatomia minciunii de Lawrence Goldstone - Doctorul Ephraim Carroll soseste la Philadelphia pentru a studia cu un profesor stralucit, William Osler, convins ca astfel va capata cunostintele necesare pentru a salva nenumarate vieti. In vreme ce America se indreapta spre noul secol XX, medicina cunoaste schimbari rapide, datorate in parte legalizarii autopsiilor – o infractiune cu numai cativa ani mai inainte. Insa niste morti ciudate il determina pe Carroll sa declanseze propria investigatie si, curand, doctorul este nevoit sa penduleze intre elita medicinei, inalta societate din Philadelphia si lumea criminalitatii si depravarii sexuale. Tanarul Caroll este astfel pierdut intr-un labirint de crime, secrete si fapte inimaginabile, fiind obligat in final sa se confrunte cu o optiune morala complicata – intre dezvaluirea unui criminal, indreptarea unui rau si, poate, chiar protejarea viitorului medicinei insesi.

Casatorie din dragoste de V.V. Ganeshananthan, liric si inovativ, romanul dezvaluie cu stralucire cum generatii intregi de conflicte formeaza si destrama familii. Fiica unor imigranti srilankezi care si-au parasit tara aflata in plin colaps si s-au casatorit in America, Yalini se afla prinsa intre traditiile strabunilor ei si ispita lumii moderne. Dar cand e chemata la Toronto pentru a ajuta la ingrijirea unchiului ei muribund, Kumaran, fost membru al gruparii Tigrilor Tamili, Yalini e obligata sa vada ca violenta nu este o ramasita a trecutului srilankez, ci chiar o parte din prezentul ei occidental.

Umbra se intinde de Robert Jordan este cel de-al patrulea roman din seria „Roata Timpului”. Profetiile incep sa se implineasca. Rand al’Thor, Dragonul Renascut, a pus stapanire pe legendara sabie numita Callandor, de fapt un sa’angreal dintre cele mai puternice. Cu ajutorul ei, l-a ucis pe cel care-si spunea Ba’alzamon. Dar a fost acesta, cu adevarat, Cel intunecat, sau doar unul dintre aghiotantii sai? Raspunsurile dau nastere altor intrebari, iar Umbra raului continua sa se intinda peste lume.

O lume a Luminii si a Umbrelor unde Binele si Raul se razboiesc dintotdeauna. Aceasta e lumea din „Roata Timpului”, cea mai mare opera fantasy a zilelor noastre.