Piesa "Cuvintul progres spus de mama suna teribil de fals", de Matei Visniec, in regia lui Jean-Luc Paliès, a fost distinsa cu Premiul Presei la Festivalul de la Avignon (dintr-un total de peste 840 de spectacole).

In fiecare an, presa din sudul Frantei rasplateste unul din spectacolele programate in sectiunea OFF a festivalului de la Avignon. Inutil de spus ca exista o competitie acerba pentru acest premiu intrucit in fiecare an sunt pot fi vazute in OFF cam intre 900 si 1000 de spectacole. Timp de doua saptamini ziaristii numeroaselor cotidiene si saptaminale din sudul Frantei vad, deci, spectacole, dupa care decerneaza un premiu celui care "lea ramas la inima", celui care i-a impresionat cel mai mult. De unde si numele acestui premiu "coup de coeur".

Anul trecut spectacolul care a primit acest Premiu al Presei la Avignon a fost "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte", piesa scrisa tot de Matei Visniec, in regia lui Radu Afrim.

Anul acesta juriul presei din sudul Frantei a ales la unanimitate piesa "Teribil de trist rasuna cuvintul progres in gura mamei", piesa de Matei Visniec in regia lui Jean Luc Paliès. O piesa despre doliul imposibil al multor familii din Balcanii ravasiti de razboi. Mai precis, este povestea unei familii, o mama si un tata, care cauta, dupa razboi, corpul baiatului lor ucis in anii epurarilor etnice, pentru a-l inmormina cum se cuvinte...

Foto din timpul spectacolului
Foto din timpul spectacolului
Foto: RFI Romania
Teatrul lui Matei Visniec a mai fost recompensat in Franta, anul acesta, de premiul European al Societatii autorilor si compozitorilor dramatici, dar si in mediul scolar prin atribuirea Premiului Godot. Acest premiu este atribuit in regiunea Caen din Normandia. 14 licee din regiune primesc din partea Inspectoratului scolar un esantion de zece piese ale unor autori francezi si francofoni. Elevii citesc apoi voteaza si desemeneaza un singur text pentru premiul GODOT. Anul acesta acest premiu i-a fost acordat lui Matei Visniec pentru aceeasi piesa, "Teribil de trist rasuna cuvintul progres in gura mamei". Premiul a fost decernat in cadrul unui simpozion in care elevii s-au intilnit cu autorul, i-au pus intrebari, au discutat despre piesa si au jucat scene din respectivul text.

Revenind la Premiul Presei acordat la Avignon, este greu de spus daca in istoria acestui festival un alt autor l-a mai primit doi ani la rind... Matei Visniec a mai primit premiul Presei la Avignon OFF in 1997 pentru doua texte jucate la acea ora in festival, "Angajare de clown" si "Ultimul Godot".