Editura Polirom dedica o serie de autor lui Valeriu Anania

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 10 iulie 2009, 14:00 Actualitate | Cultură

Valeriu Anania (IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului), ales om de cultura, va avea din aceasta vara o serie de autor la editura Polirom. Proiectul editorial cuprinde in douasprezece volume opera literara – poezia, dramaturgia, precum si doua volume de proza –, scrierile teologice, pentru prima data reunite, cu exceptia Cerurilor Oltului, intr-un unic volum, dar si ampla memorialistica, publicistica si traducerile sale.

Seria de autor „Valeriu Anania” debuteaza cu Amintirile peregrinului apter, volum care, incepind de saptamina viitoare, se va gasi in librarii.

Potrivit marturiei autorului, „aceasta carte s-a zamislit sub pamint”, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hirtie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate in jurul unui personaj simbolic – ingerul care si-a pierdut aripile – care, prin calatoriile lui in spatiul fascinant al manastirilor romanesti, prilejuieste o incursiune in trecutul istoric si legendar al locurilor. Un amestec de prezent si ecouri ale unor evenimente istorice de care se leaga inaltarea manastirilor Olteniei, de mitologie crestina si profan, de omenesc si supraomenesc ce aminteste de creatia lui V. Voiculescu si Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brincoveanu si aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brincoveanu, in peretele bisericii, acuzata de vrajitorie de catre Stefan Cantacuzinul si doamna sa Pauna, figura lui Mircea Ciobanul si cea a doamnei Chiajna sint doar citeva fapte si personalitati care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu intregul nostru trecut istoric.

„Ceea ce numim indeobste orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar apartine mai degraba deschiderilor catre sacru pe care le practica un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sint admirabile hierofanii, superb poetice pe aceasta directie. «Imaginarul» nu este subordonat necesitatilor si ambitiilor auctoriale. El se integreaza unui program «culturalizator». Calatoriile peregrinului vor sa dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «povestilor» dintr-un tinut. Sa resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.” (Cornel Ungureanu)

Potrivit editurii Polirom, anul acesta vor mai aparea in seria de autor „Valeriu Anania”: un volum memorialistic ce reuneste texte publicate anterior (Rotonda plopilor aprinsi – in care Valeriu Anania evoca personalitatile culturale pe care le-a cunoscut si de care a fost apropiat intr-o perioada sau alta a vietii – si De dincolo de ape – jurnalul american al autorului), dar si pagini inedite de memorialistica; cel de-al treilea volum, Scrieri teologice, va reuni texte de teologie din lucrari precum Cartea deschisa a Imparatiei, Pledoarie pentru Biserica neamului, Din spumele marii, Atitudini, Apa cea vie a Ortodoxiei si, de asemenea, o serie de scrisori pastorale.

Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Nascut in 1921, in judetul Vilcea, absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti. Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste. Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca de la Cluj (1946) si este condamnat politic de autoritatile comuniste (1958-1964). Intre 1966 si 1976 indeplineste diferite functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America. In 1990, face parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in 2006.

Debuteaza poetic in 1935 si publicistic in 1937, in revista Vremea. Publica dramaturgie, memorialistica, poezie, roman, proza fantastica, eseuri, studii si articole. Uniunea Scriitorilor din Romania ii acorda Premiul pentru dramaturgie (1982) si Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrarile teologice amintim volumul de istorie si interpretare iconografica Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) si exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisa a Imparatiei (2005). A realizat diortosirea integrala a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament dupa Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca editie jubiliara a Sfantului Sinod (2001). De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut volumul Memorii (2008).


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

JW Marriott, orasul din mijlocul orasului

Unul din cei mai mari jucatori de pe piata hoteliera locala, hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel si-a castigat in cei 17 de existenta reputatia de un oras in mijlocul orasului datorita impresionantei desfasurari de produse si servicii: 402 camere si apartamente elegante, cele mai mari camere de 5 stele din zona, cu o suprafata medie de 36.8 mp, sase restaurante si lounge-uri, 12 sali de evenimente, dintre care doua ballroom-uri ce pot gazdui impreuna pana la 1.200 de persoane. Cladirea mai adaposteste un centru de fitness si spa, cu piscina interioara, o galerie de magazine de branduri internationale de lux ce acopera o suprafata de peste 2.700 mp, spatii de birouri de 11.000 mp si o parcare generoasa de 550 de locuri.

231 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi